Uniek ballastwatersysteem voor kraanschip Scaldis | Maritiem Nederland
Nieuws
Koninklijke IHC bouwt de 'Rambiz 4000' op een partnerwerf in China.

Uniek ballastwatersysteem voor kraanschip ScaldisRedactie | dinsdag 9 februari 2016
Toeleveranciers, Scheepsbouw, Koninklijke IHC

Wärtsilä levert een compact ballastwater managementsysteem voor kraanschip 'Rambiz 4000' van het Belgische Scaldis.

Het door Koninklijke IHC ontworpen kraanschip Rambiz 4000 wordt door een partnerwerf van IHC in China gebouwd. Wärtsilä en IHC sloten het contract voor het ballastwater managementsysteem eind 2015, nadat eerder bekend werd dat Wärtsilä het schip gaat voorzien van hoofdmotoren en generatorsets.

>>> Lees meer over het indrukwekkend kraanschip Rambiz 4000 

Bijzonder aan het Wärtsilä Aquarius UV Ballast Water Management System (BWMS) is dat het zeer compact is, ondanks de extra UV-lampen die nodig zijn om micro-organismen in het ballastwater te doden. Het systeem loopt in de pas met het Ballastwaterverdrag van de IMO.

Bij het hijsen van zware lasten moet het BWMS in hoog tempo het ballastwater verpompen, omdat dit als contragewicht dient wanneer de last in de takels hangt. 

Al in 2004 is in IMO verband de 'International Convention for the Control and Management of Ships’ aangenomen, waarin regelgeving omtrent ballastwater en het verspreiden van micro-organismen is opgenomen. Dat verdrag wordt van kracht twaalf maanden nadat het is geratificeerd door ten minste dertig staten die gezamenlijk minstens 35 procent aan tonnage van de wereldwijde handelsvloot onder hun vlag hebben geregistreerd. Het aantal staten dat het verdrag heeft geratificeerd is inmiddels opgelopen tot 44 maar een aantal echt grote vlagstaten blijft maar dralen waardoor het percentage van de wereldhandelsvloot nog steeds onder de 35 procent blijft.

Probleem met het Ballastwaterverdrag is dat door het uitblijven van wereldwijde IMO-regelgeving, staten afzonderlijk regelgeving opstellen, waardoor niet duidelijk is welke systemen wel of niet toegestaan zijn.

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van Maritiem Nederland.

Abonneer je nu!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Bent u nog niet bekend met Maritiem Nederland? Vraag dan hier uw proefabonnement aan!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Word ook abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Sluit nu een abonnement af

Partners Maritiem Nederland