Nieuws
Becking deed onderzoek in the Bird’s Head Seascape in Indonesië, met de grootste mariene biodiversiteit ter wereld.

Unesco Fellowship voor tropisch mariene bioloogRedactie | vrijdag 22 november 2019
Maritieme Cluster

Tropisch mariene bioloog Lisa Becking van Wageningen University & Research heeft de L'Oréal Unesco For Women in Science fellowship ontvangen. Dankzij deze speciale beurs voor succesvolle vrouwelijke onderzoekers kan Becking een semester aan het Netherlands Institute for Advanced Study (NIAS) in Wassenaar verblijven.

Becking bestudeert hoe mariene organismen zich aanpassen aan verandering in hun omgeving en gebruikt deze kennis voor natuurbescherming. "Na jaren in het veld", zegt Becking, "ben ik tot een beter besef gekomen dat het natuurbehoud van koraalrif-ecosystemen afhankelijk is van zowel ecologische en evolutionaire processen onderwater, als ook sociaaleconomische processen boven de waterspiegel. En dat deze verschillende processen onderling verweven zijn.”

Zij won de beurs voor haar onderzoek in the Bird’s Head Seascape in Indonesië, een gebied met de grootste mariene biodiversiteit ter wereld. De koraalriffen gelden als een 'topbestemming' voor toeristen. Tegelijkertijd staan ze onder druk van zowel mondiale processen zoals klimaatverandering, als van lokale problemen die het rif verzwakken, zoals overbevissing, vervuiling en erosie

Drijvende universiteit

In januari leidt Becking een expeditie per boot met een multidisciplinair team van wetenschappers, natuurbeschermers en docenten uit Indonesië en Nederland. Op deze drijvende universiteit hoopt Becking een manier te vinden om mariene natuurparken zo in te richten om de veerkracht van zowel de ecosystemen als de lokale economie te versterken tegen klimaatverandering.

Nederlands initiatief

De beurs ter waarde van 25.000 euro is een initiatief van L’Oréal en de Nederlandse Unesco Commissie, samen met het NIAS, het Landelijk Netwerk Vrouwelijke Hoogleraren (LNVH) en de Koninklijke Hollandsche Maatschappij der Wetenschappen (KHMW). 

 

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van Maritiem Nederland.

Abonneer je nu!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Bent u nog niet bekend met Maritiem Nederland? Vraag dan hier uw proefabonnement aan!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Word ook abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Sluit nu een abonnement af

Partners Maritiem Nederland