Ultramoderne baggerreus in de vaart | Maritiem Nederland
Nieuws

Ultramoderne baggerreus in de vaartAndré Veenstra | woensdag 12 juli 2006

Rotssnijkopzuiger 'd'Artagnan' is het nieuwe paradepaard van de baggerwereld. De meest recente kennis over baggertechnologie, scheepsbouw, maritieme en elektrische engineering, materiaaltechnologie, ICT en automatisering komen samen in deze reusachtige ‘bodemvreter’.

Op 22 april liet Ann De Smedt, echtgenote van Vlaams minister van Openbare Werken, Energie, Leefmilieu en Natuur Kris Peeters, in Kinderdijk de 'd'Artagnan' te water. Deze zelfvarende rotssnijkopzuiger is een van de grootste en modernste ter wereld. Het vaartuig is genoemd naar de vierde musketier uit het boek De drie musketiers van Alexandre Dumas. Minister Peeters verwees hiernaar in zijn voordracht.

De naam 'd'Artagnan' is gekozen vanwege het credo van de musketiers: "Eén voor allen, allen voor één." Deze uitspraak symboliseert de ongekende mogelijkheden van het baggerschip, dat nagenoeg alle capaciteiten in zich bergt om brede belangen te dienen bij de uitvoering van bijzondere opdrachten, en de samenwerking met partners.

 

Scheggen

De tewaterlating was een gebeurtenis op zichzelf. De snijkopzuiger gleed met de boeg naar voren de scheepsbouwhelling af in plaats van met het achterschip, zoals gebruikelijk is. Dit heeft te maken met de bijzondere vorm van het onderwaterschip, dat naar voren toe oploopt, terwijl de romp vanaf de beun tot het achterschip aan de onderzijde is voorzien van twee scheggen.

Het schip is ontworpen en gebouwd door IHC Holland Dredgers, in opdracht van de Société De Dragage International (SDI), onderdeel van de DEME-Group (Dredging, Environmental & Marine Engineering). De daadwerkelijke bouw van de snijkopzuiger startte in mei vorig jaar. Het vaartuig behoort tot de nieuwste generatie snijkopzuigers en staat op één lijn met de grootste zelfvarende snijkopzuiger ter wereld, de ‘J.F.J. de Nul’. Deze is eveneens door IHC Holland Dredgers in Kinderdijk gebouwd en twee jaar geleden opgeleverd.

 

Sproeipijpen

De 'd’Artagnan' is een zelfvarende cutterzuiger die qua capaciteit en mogelijkheden tot de wereldtop behoort. Een op de cutterladder geplaatste tandwielkast met elektromotoren drijft de snijkop (cutter) aan. Met behulp van een baggerpomp onder water wordt het baggermateriaal opgezogen. Twee benedendeks in de pompkamer geplaatste reusachtige baggerpompen zijn standby om de specie over grote afstanden naar de plaats van bestemming te transporteren. Via een persleiding met een inwendige diameter van 1.000 millimeter wordt de specie aan land gepompt. Het is ook mogelijk de specie via speciale sproeipijpen in langszij liggende losbakken te laden. De 'd’Artagnan' beschikt daartoe over een bakkenlaad- en verhaalsysteem.

De snijkopzuiger kan zowel in harde, steenachtige grondsoorten als in klei en zand baggeren. Hij is daartoe uitgerust met verschillende snijkoppen en zuigmonden die gemakkelijk te verwisselen zijn. De cutterzuiger is zelfvarend en uitgerust met twee voortstuwingsschroeven met een machinevermogen van elk 6.000 kilowatt, die een dienstsnelheid van elf knopen opleveren.

 

Glijschenen

Zoals veel grotere cutterzuigers beschikt de 'd’Artagnan' over een spudsysteem om zichzelf te verankeren in de bodem. De spudpalen zijn groot en zwaar: vijftig meter lang en 200 ton elk. De hoofd- of werkspud bevindt zich in een paalwagen, waardoor de snijkopzuiger zich eenvoudig voorwaarts kan verplaatsen. Bijzonder is de uitvoering van de paalwagen met glijschenen en opspanning met draden en hydraulische cilinders. De ophanging is tevens voorzien van hydraulische buffersystemen in verschillende richtingen.

Dit systeem voorziet in regelmogelijkheden die de verankering van de zuiger aanpassen aan de verschillende werkomstandigheden. Bijvoorbeeld voor het werken in verschillende grondsoorten, maar ook voor klussen onder minder gunstige weersomstandigheden (wind en golfslag). De installatie is bovendien uitgerust met een spudpalenstrijksysteem. Daarmee kunnen de spudpalen in horizontale stand gebracht worden als ze niet in gebruik zijn, bijvoorbeeld tijdens het varen.

 

Baggerbaas

Op de baggerlocatie zakt de centraal in de paalwagen geplaatste werkspud in de bodem, waarna men de ankers aan de voorzijde van het schip uitgooit. Om het uitbrengen van deze ankers zelf uit te kunnen voeren, is de 'd’Artagnan' voorzien van ankerbomen op het voorschip. Als de ankers uit zijn, is een zwaaibeweging rond de spudpaal mogelijk en kan het baggeren beginnen, door het schip met de beide voorzijlieren heen en weer te zwenken.

Over een breedte van ruim een kwart cirkel wordt de bodem losgesneden, waarna de baggerpomp de specie in de achter de cutter liggende buis opzuigt. Door de zuiger met de paalwagen voorwaarts te verplaatsen, kunnen zo een aantal banen achter elkaar  worden weggesneden. Daarna gaat de hulpspud naar de bodem en kan de hoofdspud worden gehesen. Nu kan de paalwagen naar voren bewegen om de gehele cyclus opnieuw te starten.

Het baggerproces verloopt grotendeels automatisch. De baggerbaas heeft tot taak de monitoren in het stuurhuis in de gaten te houden. Hij moet natuurlijk wel weten wat hem (manueel) te doen valt indien er calamiteiten optreden of een systeem uitvalt.

 

Energiecentrale

Voor alle voorkomende werkzaamheden is aan boord een multifunctionele kraan geplaatst die over de volle lengte van het dek kan rijden. Deze kraan is speciaal voor de 'd’Artagnan' ontworpen. Hiermee is het bijvoorbeeld mogelijk snijkoppen uit te wisselen en voorkomende onderhoudswerkzaamheden uit te voeren. Het vaartuig beschikt over verschillende snijkoppen aan boord die, afhankelijk van de grondsoort waarin men baggert, worden ingezet. In de machinekamer staan twee dieselmotoren die de baggerpompen, generatoren en schroeven aandrijven en tezamen een vermogen leveren van 28.200 kilowatt. Ter vergelijking: de energiecentrale van de 'd’Artagnan' zou zo’n 65.000 huishoudens van stroom kunnen voorzien. Bediening en monitoring vinden plaats vanuit een ultramoderne controlekamer.

De 'd’Artagnan' is grotendeels in eigen beheer bij IHC ontworpen en gebouwd. Maar ook de Nederlandse toeleverende industrie heeft vanzelfsprekend het nodige bijgedragen. De bemanningsverblijven, sanitaire ruimtes, kombuis, buffetten met uitgiftesystemen, het restaurantgedeelte en ontspanningsruimtes zijn zeer modern en comfortabel. Heel bijzonder zijn de isolatie en constructie van de plafonds. Er dringen nauwelijks storende werkgeluiden van buiten doorheen.

 

Afbouw

Deze 'jumbosnijkopzuiger’ combineert ervaring in ontwerp, bouw en gebruik van baggermaterieel met nieuwe inzichten uit baggertechnologie, scheepsbouw en maritieme engineering, maar ook uit elektrische engineering, materiaaltechnologie, ICT en automatisering. Het resultaat is een multifunctioneel en innovatief werktuig dat voor allerlei doeleinden en onder uiteenlopende (weers)omstandigheden kan worden gebruikt. De verwarmings- en airconditioninginstallaties garanderen een perfecte klimaatbeheersing bij buitentemperaturen van minus 20 tot plus 45 ºC.

Eind augustus is begonnen met proefvaarten en het testen van de complete technische baggeruitrusting. Na een laatste inspectiebeurt in Kinderdijk is het schip deze maand richting Frankrijk gevaren en door DEME officieel in gebruik genomen.

 

Sleephopperzuigers

IHC Holland bevestigt met de succesvolle oplevering van dit speciale baggervaartuig andermaal haar naam als wereldmarktleider in ontwikkeling en bouw van innovatief baggermaterieel. Inmiddels heeft IHC een opdracht van DEME ontvangen voor de bouw van twee identieke sleephopperzuigers met een hopperinhoud van 5.400 kubieke meter. Beide schepen zijn een kopie van de eerder door IHC gebouwde sleephopperzuiger 'Pallieter'. Het eerste schip wordt op de werf van IHC Holland in Sliedrecht gebouwd; de oplevering is gepland voor 2006. Het tweede staat voor 2007 gepland.

 

www.ihcholland.com

 

Kader 1

Feitelijk

 

Technische specificaties 'd’Artagnan'

L.o.a                                                                        123,80 m

Breedte                                                                    25,20 m

Holte                                                                         8,20 m

Vermogen onderwaterbaggerpomp                   3.400 kW

Baggerdiepte                                                        6 tot 35 m

Persleiding diameter                                            1.000 mm

Vermogen pompmotoren (2x)                             6.000 kW

Vermogen generator/hoofdmotoren (2x)            6.000 kW

Aantal opvarenden                                                43 personen

Totaal geïnstalleerd vermogen                            28.200 kW

 

Kader 2

IHC Holland

 

Activiteiten

  • Ontwerp- en bouwactiviteiten voor de baggerindustrie.
  • Ontwikkeling en bouw van geavanceerde schepen voor de scheepvaartindustrie.

 

Klantenkring

Grote baggerbedrijven, rederijen, olie- en gasconcerns, offshore contractors en bouwmaatschappijen.

 

Vestigingen

Sliedrecht, Kinderdijk, Hardinxveld-Giessendam, Delfgauw, Goes, Ljubljana (Slovenië). Ook heeft het bedrijf medewerkers gestationeerd in Azië en het Midden-Oosten.

 

Aantal medewerkers

Ruim 1.800. 

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van Maritiem Nederland.

Abonneer je nu!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Bent u nog niet bekend met Maritiem Nederland? Vraag dan hier uw proefabonnement aan!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Word ook abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Sluit nu een abonnement af

Partners Maritiem Nederland