Ulstein: technologie voor varen op waterstof marktrijp | Maritiem Nederland
Nieuws
Met de huidige brandstofcel technologie van Nedstack kan de SX90 ZE al vier dagen in nul-emissiemodus varen.

Ulstein: technologie voor varen op waterstof marktrijpRedactie | maandag 18 november 2019
Scheepsbouw, MET Event

Volgens de Noorse scheepsbouwer Ulstein Group is de tijd rijp voor het bouwen van schepen die volledig op waterstof varen. Met behulp van brandstofcel technologie van Nedstack bouwt Ulstein een zero emission DP2 construction support vessel dat in 2022 zijn debuut moet maken.

“Met dit door waterstof aangedreven schip streven we naar toekomstige langdurende zero emissie operaties”, zegt Tore Ulstein, deputy ceo van de scheepsbouwer. De eerste sea trials van het te bouwen schip kunnen volgens hem binnen drie jaar plaatsvinden.

Het ontwerp maakt gebruik van bewezen en beschikbare technologie, die schone scheepvaart mogelijk maakt om de ecologische voetafdruk van offshore-projecten te verminderen. Bij gebruik van brandstofcellen wordt de uitstoot van CO2, NOx en particle matter tot nul gereduceerd.

Vier dagen in nul-emissiemodus

Met de technologie van vandaag kan het SX190 Zero Emission-ontwerp van Ulstein al vier dagen in nul-emissiemodus werken. Met de snelle ontwikkelingen op het gebied van waterstofopslag en brandstofcel technologie komt een verruiming naar twee weken binnen bereik. Bij langer durende projecten kan het schip terugvallen op zijn conventionele diesel-elektrische systeem en varen op brandstof met een laag zwavelgehalte.

Het nieuwe Zero Emission-ontwerp is gebaseerd op het bestaande SX90-platform van Ulstein. Van de 7,5 MW vermogen aan boord wordt 2 MW gegenereerd door een brandstofcel energiesysteem. Hiervoor levert Nedstack zogenoemde Proton Exchange Membrane (PEM) brandstofcellen, die in een aparte tweede machinekamer worden geïnstalleerd.

PEM-brandstofcellen zetten waterstof en lucht om in elektrische energie, warmte en water en produceren geen schadelijke emissies. Brandstofcelsystemen van Nedstack worden al toegepast in een multi-megawatt vermogensbereik. Ze zijn nu aangepast aan de eisen van de maritieme industrie.

Operationele flexibiliteit

De PEM-brandstofcellen die Ulstein toepast worden 'gevoed' door waterstof uit drukvaten in containers. Voor het laden en lossen van deze waterstofopslag containers is geen kostbare bunkering infrastructuur nodig. Dit zorgt volgens Ulstein voor wereldwijde operationele flexibiliteit.

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van Maritiem Nederland.

Abonneer je nu!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Bent u nog niet bekend met Maritiem Nederland? Vraag dan hier uw proefabonnement aan!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Word ook abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Sluit nu een abonnement af

Partners Maritiem Nederland