Uitstel zandwinning in IJsselmeer | Maritiem Nederland
Nieuws
Ook het plaatsen van windmolens in en bij het IJsselmeer gaat niet zonder slag of stoot (foto: Pixabay)

Uitstel zandwinning in IJsselmeerredactie | vrijdag 30 november 2018
Baggeren, Visserij

Vanwege protesten van omwonenden, natuurorganisaties en Nederlandse Vissersbond heeft gemeente de Fryske Marren besloten de beslissing over zandwinning in het IJsselmeer uit te stellen naar volgend jaar. De gemeenteraad had na Economische Zaken en provincie Friesland groen licht willen geven voor grootschalige zandwinning voor de kust van Gaasterland.

Het zandwinningsproject zal uitgevoerd worden door baggerbedrijf Royal Smals en in dertig jaar minimaal zo’n 250 hectare werkeiland en een 60 meter diepe put in het IJsselmeer in beslag nemen.

Voor de Vissersbond is het een uitgemaakte zaak dat het grootschalige zandwinningsproject definitief van tafel moet, zegt vissersvoorman Johan Nooitgedagt, die tevens voorzitter is van belangenorganisatie PO IJsselmeer. “Deze vorm van industrie in een beschermd Natura 2000-gebied is ontoelaatbaar. Men houdt zich hier niet aan het voorzorgprincipe. Beroepsvissers en windsurfers moeten wijken en industriële zandwinning wordt toegelaten. Het is schokkend om mee te maken. De zandwinning heeft grote gevolgen voor de waterkwaliteit, de visstand, de rust, de ruimte en de weidsheid van het unieke gebied”, aldus Nooitgedagt. “Daarnaast gaat er 250 hectare van het visgebied van de IJsselmeervissers af. Dat is voor ons onacceptabel.”

Motie en Kamervragen

Niet alleen de gemeenteraad zet vraagtekens bij het project. GroenLinks, ChristenUnie en D66 hebben in een motie en Kamervragen aan minister van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat gevraagd of de gevolgde procedure correct is geweest. Ze wijzen erop dat de zandwinning zal plaatsvinden in "een belangrijk foerageergebied voor bijzondere en beschermde vogels". Tevens willen de Kamerleden van de minister horen wat de gevolgen zijn van de zandwinning voor de drinkwaterwinning uit hetzelfde gebied.

Zand voor bouw en infra

Het winnen en produceren van zand is sinds 1885 één van de kernactiviteiten van Royal Smals. Het zand wordt voornamelijk gebruikt als grondstof in de bouw en infra. Volgens het baggerbedrijf gebeurt de zandwinning met zo min mogelijk impact op milieu en omgeving.

In een verklaring op de website schrijft het bedrijf: "Zandwinning in het IJsselmeer is van groot belang voor de betonindustrie. Royal Smals heeft na jarenlange onderzoeken en voorbereidingen een vergunning aangevraagd om te mogen starten met het zandwinnen 7 km voor de kust van de Noordoostpolder ter hoogte van de Rotterdamse Hoek. Een projectomvang van 250 ha en minimaal 30 jaar zo’n 2 miljoen ton jaarlijkse zandwinning. Met een speciaal in de natuur ingepast werkeiland kunnen wij de bedrijfsvoering uiterst efficiënt en duurzaam realiseren. Met zo min mogelijk impact op milieu en omgeving, wordt een impuls gegeven aan natuurkansen, werkgelegenheid, scheepvaart en mogelijke recreatie."

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van Maritiem Nederland.

Abonneer je nu!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Bent u nog niet bekend met Maritiem Nederland? Vraag dan hier uw proefabonnement aan!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Word ook abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Sluit nu een abonnement af

Partners Maritiem Nederland