Amsterdamse cruisesector blij met uitstel Javabrug | Maritiem Nederland
Nieuws
Archieffoto van de MSC Splendida tijdens haar maiden call in 2015.

Amsterdamse cruisesector blij met uitstel JavabrugBart Stam | woensdag 20 november 2019
Cruise

Hoewel Amsterdam sinds de invoering van de toeristenbelasting op 1 januari 2019 maar liefst 56 cruiseschepen zag vertrekken, heerst er voorzichtig optimisme bij Passenger Terminal Amsterdam. Zo profiteert IJmuiden met een record van 62 calls van het ‘waterbedeffect’. Bovendien besloot de gemeente Amsterdam de bouw van de omstreden Javabrug over het IJ uit te stellen tot 2029.

“Het uitstel van de Javabrug met vier jaar betekent goed nieuws. Zeker omdat de gemeente ook gaat kijken naar alternatieve locaties.” Dit zei voorzitter Janine van Oosten van promotieorganisatie ACP (Amsterdam Cruise Port) op 14 november tijdens de Cruiseborrel, de traditionele afsluiting van het cruiseseizoen. “Deze koerswijziging zorgt ervoor dat cruiserederijen weer vertrouwen krijgen in Amsterdam. Hopelijk ontvangt PTA hierdoor de komende jaren ook meer schepen,” aldus de oud-havenmeester.

Een dergelijke opkikker kan de hoofdstad wel gebruiken want na het recordjaar 2018 – toen er 181 zeecruiseschepen afmeerden aan het IJ – is het aantal aanlopen gekelderd naar 115. Rederijen als MSC Cruises, AIDA Cruises, Cunard, P&O Cruises, Cruise & Maritime Voyages en Costa besloten vanwege de toeristenbelasting – acht euro per passagier per dag – uit te wijken naar de Felison Cruise Terminal in IJmuiden en de Cruiseterminal in Rotterdam-Zuid.

In 2020 lijkt de situatie in de hoofdstad zich echter te stabiliseren met 112 aanlopen. Hiervan zijn 61 transit calls en 51 turn around calls, het vertrek- en eindpunt van een cruise. Net als in 2019 hopen PTA en Havenbedrijf Amsterdam opnieuw dertien havenschildjes te mogen uitreiken voor een maiden call.

Riviercruise blijft groeien

Opmerkelijk is dat de toeristenbelasting geen effect lijkt te hebben op het aantal riviercruiseschepen in Amsterdam. Hoewel de definitieve cijfers over 2019 nog niet bekend zijn, zal het aantal calls waarschijnlijk uitkomen op zo’n 2080. In 2018 ging het nog om 1950 aanlopen.

Volgens Van Oosten hebben de rederijen de nieuwe belasting tijdig kunnen verrekenen in hun tarieven. “In tegenstelling tot zeegaande cruiseschepen kunnen rederijen van riviercruiseschepen niet zomaar uitwijken naar andere steden die net zo gunstig liggen ten opzichte van het Europese rivier- en vaarwegennetwerk als Amsterdam.” Zowel in Amsterdam als de rest van Noord-Holland (Zaandam, Hoorn, Medemblik, Huizen, Haarlem en Alkmaar) is het aantal reserveringen voor 2020 weer groter dan dit jaar.

In samenwerking met de rederijen heeft Havenbedrijf Amsterdam volgens Van Oosten nieuwe spelregels opgesteld voor het reserveren van de schaarse ligplaatsen in het centrum. Rederijen die de hoofdstad frequent bezoeken, krijgen daarbij voorrang.

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van Maritiem Nederland.

Abonneer je nu!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Bent u nog niet bekend met Maritiem Nederland? Vraag dan hier uw proefabonnement aan!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Word ook abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Sluit nu een abonnement af

Betabanen

Partners Maritiem Nederland