Uitrol LNG richting Duitsland | Maritiem Nederland
Nieuws
De volledig op LNG varende Greenstream Tanker van Interstream Barging uit Geertruidenberg.

Uitrol LNG richting Duitsland

Jan Spoelstra | zaterdag 22 maart 2014
Binnenvaart, LNG

Transport is bij uitstek een grensoverschrijdende activiteit. Daarom is een nieuw onderzoeksproject van start gegaan.

Nederlandse en Noordrijn-Westfaalse partners gaan in een grensoverschrijdend project de mogelijkheden voor toepassing van LNG in het zware vrachtvervoer (binnenvaart en zwaar wegtransport) onderzoeken. De investering in LNG-installaties is duur, maar de verwachting is dat logistieke dienstverleners deze op lange termijn gemakkelijk terug kunnen verdienen.

Het onderzoeksproject is een initiatief van EnergieAgentur.NRW, de Stadsregio Arnhem Nijmegen en Stichting Energy Valley (coördinator); de Universiteit Duisburg-Essen voert de studie uit. Het Interreg-programma voor de Euregio Rijn-Waal financiert de studie, zo werd bekendgemaakt tijdens de beurs E-World in Essen in februari dit jaar.

Doel van het project is ondernemingen uit de transport- en brandstofsector voor toekomstige grensoverschrijdende samenwerking samen te brengen. Daartoe stelt de universiteit van Duisburg-Essen een rapport op dat het Duits-Nederlandse netwerk in kaart brengt in de Rijn-Waalregio, de economische haalbaarheid van de marktintroductie van LNG als nieuwe brandstof analyseert en daarnaast uitwerkt in hoeverre binnenvaart en wegtransport daadwerkelijk gebruik gaan maken van de uitbouw van de LNG-infrastructuur in de Rijn-Waalregio.

In de regio Rijn-Waal staat het eerste LNG-tankstation voor vrachtwagens in Duiven en zijn er vergelijkbare initiatieven in Borculo en Nijmegen. Noordrijn-Westfalen kijkt vooral naar kansen voor LNG in Duisburg, Europa’s grootste binnenhaven Duisburg.

Partners Maritiem Nederland