Uitkijktoren Paal 83 op Rozenburg open voor publiek | Maritiem Nederland
Nieuws
De nieuwe uitkijkpost is geopend voor het publiek (foto: Ries van Wendel de Joode/HbR)

Uitkijktoren Paal 83 op Rozenburg open voor publiek

redactie | zondag 12 november 2017
LNG, Havenbedrijf Rotterdam

Vrijdag 10 november opende Havenbedrijf Rotterdam uitkijktoren Paal 83 op de groene Rozenburgse Landtong langs het Calandkanaal (havennummer 5340). De toren is een eerbetoon aan de eerste ligplaats voor de overslag en het bunkeren van LNG. De uitkijkpost is ontwikkeld door kunstproducent Mothership.

De installatie van Paal 83 past in het beleid van HbR om de haven aantrekkelijk vorm te geven en laat zien dat natuur in deze industriële omgeving floreert. “Bekend maakt bemind”, zegt Ronald Paul, COO van het Havenbedrijf. “De Landtong Rozenburg is een groene oase, ideaal om te fietsen, te wandelen en te genieten van het prachtige uitzicht op de grootste haven van Europa. Deze uitkijktoren geeft daarop een nieuw perspectief.”

“Onze inspiratie voor dit ontwerp zijn de roeiers; de gebruikers van de meerpalen overal in de haven”, aldus Jeroen Everaert van Mothership. “Zelfs de allergrootste schepen liggen op deze manier vast. De innovatieve palen hebben slimme haken waarmee de trossen efficiënter en veiliger vastgemaakt worden. En lieren, draaiend op zonne-energie om de trossen binnen te halen. Maar het zijn nog altijd de roeiers die de trossen naar de palen brengen om de schepen vast te leggen."

LNG-ligplaats

Paal 83 is vernoemd naar de afmeerpalen die de basis vormen van de nieuwe LNG ligplaats. De kern van Paal 83 is een gerecyclede afmeerpaal. De uitkijkpost toont niet alleen het werk van de roeiers maar ook de enorme schaal en maat van de afmeerpaal. Als er schepen aan liggen, ogen ze vrij nietig. In feite zijn het enorme kolossen. De drie draaiende trappen naar het bordes op 16 meter zijn een verwijzing naar de getwijnde trossen waarmee de schepen worden vastgelegd. Op het bordes zijn informatiepanelen die verwijzen naar dat wat je ziet en ervaart. Hier is ook een speciaal gedicht van Derek Otte, Stadsdichter van Rotterdam, te lezen.

De aanleg van ligplaats 83-LNG is onderdeel van het project ReaLNG, waarmee Shell, STC Group, Lübeck Port Authority en het Havenbedrijf Rotterdam een impuls hebben gegeven aan het gebruik van LNG als schonere maritieme brandstof. Het project is medegefinancierd vanuit de Connecting Europe Facility (CEF), een subsidieprogramma van de EU.

 

Partners Maritiem Nederland