Uitgraven sluiskolk nieuwe zeesluis IJmuiden van start | Maritiem Nederland
Nieuws
Het baggeren van zand binnen de wanden van de sluiskolk vindt plaats met snijkopzuiger Biesbosch.

Uitgraven sluiskolk nieuwe zeesluis IJmuiden van startredactie | dinsdag 30 juni 2020
Baggeren

In opdracht van Rijkswaterstaat is Van Oord begonnen met het uitgraven van de sluiskolk van de nieuwe zeesluis in IJmuiden. De sluiskolk, het gedeelte van de sluis waar straks de schepen varen, ligt nu nog vol met zand. De komende maanden wordt hier 600.000 m3 zand verwijderd om te komen tot een diepte van 18 meter. 

De grote hoeveelheid zand, ruim 7 miljoen kruiwagens vol, wordt naar een locatie op de Noordzee gebracht. Voor het baggeren van het zand binnen de wanden van de kolk gebruikt Van Oord snijkopzuiger Biesbosch. Deze baggert het zand op waarna een mengsel van het zand met water via een lange, deels drijvende persleiding naar een sproeiponton wordt getransporteerd. Dit ponton, wat in het toeleidingskanaal voor de Noordersluis ligt, heeft de functie om het zand nauwkeurig in een speciaal voor dit doel verdiept deel van de vaarweg te storten.

Vervolgens zuigt sleephopperzuiger Shoalway het zand vanuit de verdieping op en brengt dit naar een speciaal aangewezen verspreidingslocatie circa 13 km uit de kust. Tijdens de werkzaamheden kunnen in- en uitgaande schepen ongehinderd de Noordersluis gebruiken. De baggerwerkzaamheden gaan 24/7 door en duren tot medio september. De omgeving zal geen hinder ondervinden van de werkzaamheden, aldus Rijkswaterstaat.

 

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van Maritiem Nederland.

Abonneer je nu!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Bent u nog niet bekend met Maritiem Nederland? Vraag dan hier uw proefabonnement aan!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Word ook abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Sluit nu een abonnement af

Partners Maritiem Nederland