Uitbreiding vaarweg Eemshaven van start | Maritiem Nederland
Nieuws
Foto: Groningen Seaports

Uitbreiding vaarweg Eemshaven van startBart Stam | maandag 31 oktober 2016
Baggeren, Havens

Rijkswaterstaat heeft donderdag 27 oktober het startsein gegeven voor de uitbreiding en verdieping van de 42 kilometer lange vaarweg Eemshaven-Noordzee. De diepte gaat naar 15 à 16 meter. Hierdoor is deze route eind 2017 geschikt voor Panamax-schepen tot 14 meter diepgang.

Belangrijkste doel van het project is het garanderen van de bereikbaarheid en ontwikkeling van de Eemshaven. Hoofdaannemer is Van den Herik Kust & Oeverwerken in Sliedrecht. Volgens Rijkswaterstaat kost het project 25 à 30 miljoen euro. Dit is inclusief voorbereidende studies, de aanleg van een vogelbroedeiland en een kwelderlandschap, de verwijdering van scheepswrakken en explosieven, het Vessel Traffic Management (VTM) en een nieuwe meetpaal bij de ingang Eemshaven.

Met het vrijkomend zand en keileem legt Van den Herik een vogelbroedeiland aan bij de Eemshaven en het kwelderlandschap Marconi van 50 hectare bij Delfzijl. Het baggerbedrijf zet voor het project zijn nieuwe sleephopperzuiger TSHD ‘Charlock’. Deze innovatieve sleephopperzuiger van 98,4 meter lang heeft een laag brandstofverbruik en stoot hierdoor minder CO2 en NOx uit.

Infographic van de werkzaamheden tot eind 2017. Bron: Rijkswaterstaat

Door de natuurlijke ligging van de vaarweg hoeft de aannemer relatief weinig te baggeren. De grootste baggerlocaties bevinden zich bij de afslag naar de Eemshaven en in de kustzone tussen Borkum (Duitsland) en Westereemston. Voorts laat Rijkswaterstaat ook passeerstroken, een keerplaats en een incidentele ligplaats voor calamiteiten aanleggen. Tevens komt er bij de Eemshaven een nieuwe meetpaal voor actuele gegevens over waterstroming en waterkwaliteit.

Bij de verruiming van de vaarweg houden Rijkswaterstaat en Van den Herik rekening met de kwetsbare natuur. Zo graaft de hoofdaannemer met het kraanschip ‘Prins-1’ keileem af in grote brokken om vertroebeling van het water te voorkomen. Ook zorgt Rijkswaterstaat voor voldoende afstand van de werkzaamheden tot zeehonden en eidereenden. Eind 2017 moet het project gereed zijn. 

Filmpje van de verruiming van de vaarweg:

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van Maritiem Nederland.

Abonneer je nu!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Bent u nog niet bekend met Maritiem Nederland? Vraag dan hier uw proefabonnement aan!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Word ook abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Sluit nu een abonnement af

Partners Maritiem Nederland