Uitbesteding douanedocumentatie ook voor kleinere expediteur interessant | Maritiem Nederland
Nieuws
Evofenedex organiseert regelmatig ondernemersbijeenkomsten over de gevolgen van de Brexit (foto: Evofenedex)

Uitbesteding douanedocumentatie ook voor kleinere expediteur interessant

Janny Kok | vrijdag 14 december 2018
Havens

“Middelgrote en kleine expediteurs denken dat uitbesteding van transport- en douanedocumentatie en financiële administratie alleen nuttig is voor de grote spelers. Ze zien het belang pas in als wij ze vertellen dat alleen al de totale paniek over de Brexit een geschikt moment kan zijn om te kiezen voor outsourcing.”

“Er zijn twee redenen om het hele administratiepakket uit te besteden”, zeggen André van der Zwaan en Ed van Dort die zich met hun onderneming KuneVerda richten op intermodaal onderzoek naar duurzame oplossingen voor hele logistieke keten. “De eerste is omdat er onvoldoende mensen bij cargadoors en expediteurs zijn die de transport- en douanedocumentatie kunnen afhandelen; zeker als Brexit – in de beste of in de slechte variant – wordt doorgevoerd en het Verenigd Koninkrijk een zogenoemd ‘derde land’ zal zijn. Bij de douane is daarvoor al een tekort aan zeker 600 mensen. Bovendien is het veel goedkoper om dit werk in het buitenland te laten doen. Met Cenza Technology in India hebben we met succes een pilot afgerond voor een pakket waarin onder meer de Bill of Lading, manifesten, douanedocumentatie en de financiële administratie zijn opgenomen.”

Bijkomend voordeel is dat in India de beheersing van de Engelse taal goed is. Door het outsourcen van de standaard transport- en douane administratie en bijbehorende financiële activiteiten, zoals bijvoorbeeld de facturatie, kunnen de Nederlandse spelers in de logistieke keten zich concentreren op de Brexit-problematiek en zijn ze doorgaans beter voorbereid zijn dan de meeste van hun Britse tegenvoeters. De Britten hebben namelijk nog steeds geen voorbereidingen getroffen voor het dreigende vertrek uit de EU.

Beslagen ten ijs komen

Belangenorganisatie Evofenedex roept expediteurs op zich goed voor te bereiden: “Als je op dit moment niet met douaneaangiften te maken hebt, vergt het zeker enige kennis om de juiste gegevens aan te leveren. Dit is uiterst belangrijk, want naast het feit dat je wilt dat de goederen op tijd worden geleverd, ben je in veel gevallen verantwoordelijk voor de aangifte. Deze kan je uitbesteden, maar dan besteed je alles uit, behalve de claims en risico’s. Reden te meer om goed beslagen ten ijs te komen en op de hoogte te zijn van de douaneaangifteprocedures.”

Voor Nederlandse bedrijven in de logistieke sector zijn goede informatiewebsites beschikbaar, waaronder:  www.hulpbijbrexit.nl, de overheidssite www.brexitloket.nl, Brexit whitepaper - veertig acties om vandaag mee te startenBrexit assessment & advies en Brexitdesk.

Partners Maritiem Nederland