Twijfels over groei containerverkeer | Maritiem Nederland
Nieuws
Twijfels over groei containerverkeer

Twijfels over groei containerverkeer

Antoon Oosting | donderdag 18 november 2010

Jan Westerhoud, president-directeur van containeroverslagbedrijf ECT, waarschuwt dat het Havenbedrijf Rotterdam veel te optimistisch is over de verwachte groei van de containeroverslag.

De haven van Rotterdam maakte over de eerste negen maanden van dit jaar prachtige groeicijfers bekend van 13,4 procent overal en een plus van 15 procent voor de containers. Toch zijn er geluiden dat het de komende tijd wel eens wat minder hard kan gaan met die groei. De haven van Rotterdam verwerkt nu rond de 10 miljoen containers op jaarbasis. Het Havenbedrijf gaat ervan uit dat er in 2030 rond de dertig miljoen TEU (standaardeenheid containers) moet worden verwerkt.
Tegenover het Nieuwsblad Transport heeft Jan Westerhoud erop gewezen dat vrijwel alle grote containerlijnen nu al het grootste deel van hun lading bestemd voor Noordwest-Europa via Rotterdam afhandelen en er dus niet zoveel meer te winnen valt. Bovendien gaat het Havenbedrijf er volgens de ECT-topman te gemakkelijk van uit dat het zijn momenteel sterke positie als doorvoerhaven voor Scandinavische en Russische lading kan vasthouden.
Of het een teken aan de wand is, moet nog blijken maar de negen grootste containerhavens van de wereld zagen de overslag van containers in september met 6 procent terugvallen tegenover de maand daarvoor. Volgens het Parijse onderzoeksbureau Alphaliner blijft die terugval in ieder geval de komende vier maanden aanhouden.

Partners Maritiem Nederland