Twijfel rond kanaal Seine-Nord | Maritiem Nederland
Nieuws

Twijfel rond kanaal Seine-Nord

Forse kostenoverschrijding en een negatief rapport over de aanleg op korte termijn zijn de redenen dat er twijfel ontstaat rond de aanleg van het Seine-Nord kanaal. Frankrijk denkt aan een tracé met minder sluizen en wil meer Europese subsidie.

De Franse minister van transport Frédéric Cuvillier gaat er alles aan doen om de aanleg van het nieuwe kanaal Seine-Nord toch door te kunnen laten gaan.  Dit ondanks een rapport waarin de aanleg van het kanaal op korte termijn wordt afgeraden.
De aanleg van Seine-Nord was in eerste instantie begroot op 4,4 miljard euro. Zo'n twee jaar geleden bleek echter al dat de aanleg 2,6 miljard euro meer ging kosten. En volgens de commissie die de aanleg onderzocht, zijn ook nog eens de vaarwegopbrengsten te hoog ingeschat.
Cuvillier wil nu een nieuwe commissie een nieuw en beter plan laten maken. Hierin zou het kanaal wel eens een heel ander traject kunnen volgen. Ook wil de minister de commissie laten kijken naar een vermindering van het aantal sluizen in het kanaal. Met het nieuwe plan hoopt Cuvillier dat Frankrijk meer subsidie, hij denkt zo'n 1,3 miljard euro, uit Europa in de wacht kan slepen. Met deze bijdrage hoopt hij een deel van het tekort voor de financiering van het kanaal te kunnen oplossen. Midden volgend jaar wil hij hier uitsluitsel over krijgen .
De Vlaamse minister Hilde Crevits zei onlangs nog dat België wil meewerken aan de aanleg van Seine-Nord door de Leie aan te passen. De Vlaamse havens moeten op deze manier een betere aansluiting krijgen op het Seinebekken.
'Te duur', vindt de Franse verladersorganisatie Fédération nationale des associations d'usagers des transports (FNAUT) het nieuwe kanaal. De verladers vinden wel dat het vervoer over water tussen de zeehavens en het achterland gestimuleerd moet worden, maar dit mag niet teveel ten koste gaan van vervoer van goederen over het spoor. Zij meldt dit in een rapport over de financiële haalbaarheid van nieuwe Franse infrastructuur. Voor de Franse havens vreest de verladersorganisatie ongewenste concurrentie.


 

Partners Maritiem Nederland