Nieuws
Foto: René Zoetemelk/Provincie Zuid-Holland

Tweede sluiskolk Julianasluis geopendThomas van de Sandt | vrijdag 20 juni 2014
Maritieme Cluster, Baggeren

Waterbouw Commissaris van de Koning Jaap Smit opende 20 juni officieel de tweede sluiskolk van de Julianasluis bij Gouda. Het ontwerp en de bouw van de nieuwe sluis was een civieltechnisch hoogstandje, vooral omdat de werkzaamheden zo dicht op de monumentale oude sluis en een druk knooppunt voor het wegverkeer moesten plaatsvinden.

“De uitbreiding van de sluis met een tweede kolk is een investering voor de toekomst”, vertelt Giel-Jan Bogaert, projectleider van de provincie Zuid-Holland. De sluis tussen de Hollandsche IJssel en het Gouwekanaal is een belangrijke schakel in de vaarroute tussen Rotterdam en Amsterdam. De oude sluis, die tussen 1932 en 1936 werd aangelegd, kan het scheepvaartverkeer nu nog aan, maar was gezien de verwachte groei van de binnenvaart een potentiële flessenhals.

Naast kortere wachttijden zorgt de nieuwe sluis ook voor meer bedrijfszekerheid. Als één sluis in storing of onderhoud is, kan de andere haar taak overnemen. “Belangrijk is ook dat we nu de beroeps- en recreatievaart kunnen scheiden, wat zorgt voor meer veiligheid”, aldus Bogaert. De plezierjachten maken straks gebruik van de oude sluis, de beroepsvaart van de nieuwe.

Passen en meten

Naast de aanleg van de nieuwe sluiskolk moesten er twee nieuwe bruggen komen voor de wegen die de rivier aan beide kanten kruisen en is het sluiseiland gedeeltelijk afgegraven voor de aanvaarroute van de nieuwe sluis. De bouw was behoorlijk passen en meten, vertelt Peter van Nes, projectleider van aannemer Van Hattum en Blankevoort. “Je zit 15 meter van de bestaande sluis. Bij het bouwen van de bruggen moesten we de oude brugfundaties deels verwijderen. Daarbij zijn we toch wat meer oude funderingsresten tegengekomen dan verwacht. Om de brughoofden stabiel te maken, moesten we bijvoorbeeld groutankers aanleggen onder een behoorlijk steile hoek richting de bestaande sluis. Dan probeer je tussen de bestaande palen door te gaan, maar omdat de palen niet altijd stonden waar we dachten, heeft dat wat langer geduurd.”

Om de bestaande sluis niet te laten verzakken, waren trillingen uit den boze. “Daarom hebben we bijvoorbeeld een gedeelte van de damwanden op hun plaats gedrukt in plaats van getrild”, zegt Van Nes.

De nieuwe sluis is 14 meter breed, 2 meter breder dan de oude sluis. Dit is mede op initiatief van scheepswerf Royal Van Lent uit Kaag, bouwer van luxe jachten. De scheepsbouwer, die nu bredere jachten kan bouwen in Kaag, droeg 2,5 miljoen euro aan de sluis bij, de meerkosten voor de 2 meter extra breedte.

Afzonderlijke bediening

De bruikbare lengte van de sluis is 115,5 meter. “Omdat we de bruggen en deuren afzonderlijk kunnen bedienen, kun je ook één brug openzetten, zodat je een nog iets grotere schutlengte hebt. Dat is vooral van belang als er een keer een bijzonder transport over water plaatsvindt”, vertelt Bogaert. “Een ander voordeel van de afzonderlijke bediening is dat als er eens groepje kleinere pleziervaartjachten doorheen wil, je de bruggen kunt dichthouden en alleen de sluisdeuren kan openen, zonder dat het wegverkeer er last van heeft.”

Het betonwerk voor de nieuwe sluiskolk en bruggen is inmiddels helemaal klaar. De aannemer werkt nu nog aan de inrichting van het sluiseiland en het inregelen van de sluis en de bruggen. Na de officiële opening volgt nog een testfase, waarna de sluis uiterlijk 1 augustus opengaat voor het scheepvaartverkeer.

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van Maritiem Nederland.

Abonneer je nu!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Bent u nog niet bekend met Maritiem Nederland? Vraag dan hier uw proefabonnement aan!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Word ook abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Sluit nu een abonnement af

Partners Maritiem Nederland