Tweede sluis Eefde maakt eind aan files in Twentekanaal | Maritiem Nederland
Nieuws
Het bouwterrein met links de 'Oude dame' en rechts de nieuwe sluiskolk bij Eefde.

Tweede sluis Eefde maakt eind aan files in TwentekanaalRedactie | dinsdag 21 april 2020
Binnenvaart

Met de ingebruikneming van de tweede sluis bij Eefde komt er een einde aan de filevorming bij het begin van het Twentekanaal. Omdat de nieuwe sluis groter, breder en dieper is dan de monumentale 'Oude dame', kunnen binnenvaartschepen er vol afgeladen doorheen varen. Per keer kunnen ze dus meer vracht meenemen.

Via de Poort van Twente, zoals de sluis wordt genoemd, vervoeren binnenvaartschepen jaarlijks 70.000 containers en 60 miljoen ton lading tussen Noord- en Oost-Europa en de grote havens van Rotterdam, Amsterdam en Antwerpen. In een jaar tijd zijn er 12.000 grote en kleinere schepen die de sluis bij Eefde willen passeren. Dat kon de oude sluis gewoon niet aan, met files als resultaat. De wachttijd liep regelmatig op tot meer dan 30 minuten. Voor een essentiële logistieke schakel in de Europese scheepvaartverbinding is dat funest. 

Al in 2009 nam Rijkswaterstaat het besluit om de sluis bij Eefde uit te breiden. In 2016 werd de klus aan de aannemerscombinatie Lock to Twente gegund, een samenwerking tussen Mobilis en Croonwolter&dros. De combinatie is verantwoordelijk voor de voorfinanciering, het ontwerp, de bouw en 27 jaar onderhoud van de nieuwe sluis in Eefde. De bouw van de tweede sluiskolk zou aanvankelijk in 2019 gereed zijn. Omdat er ook groot onderhoud aan de oude sluiskolk moest plaatsvinden, duurde het tot 20 april voordat het nieuwe sluiscomplex kon worden opgeleverd.

Economische impuls voor Twente

Minister Van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) was twee jaar geleden fysiek aanwezig bij de start van het project. Door de coronavirus zat een feestelijke opening er nu niet in. Wel gaf de minister een kort statement af: “De tweede sluis verbetert de bereikbaarheid van Twente voor de binnenvaart en geeft hiermee een belangrijke economische impuls aan de regio. Het geeft de ruimte aan grotere zwaarder beladen binnenvaartschepen die door uitbreiding van het sluizencomplex nu ook de havens in Hengelo, Enschede en Almelo kunnen aandoen.”

Innovatieve waterbouw

De nieuwe sluiskolk heeft een zogeheten segmentdeur gekregen, die wegdraait in de bodem als de sluis opengaat. Een segmentdeur van deze omvang in een schutsluis is nog niet eerder toegepast in Nederland. Voordeel van deze segmentdeur is dat hij bij een calamiteit ook tegen de stroming in is te sluiten. Dit draagt bij aan de waterveiligheid. Bovendien is de deur makkelijker te onderhouden en energiezuinig in gebruik.

De nieuwe sluiskolk is geschikt voor schepen van 110 x 11,4 m en een vaardiepte van maximaal 3,5 m. Voor de inrichting van het terrein rondom het sluizencomplex is, samen met omwonenden en een landschapsarchitect, een landschapsplan opgesteld. Er zijn ruim 350 bomen geplant en er zijn een amfitheater en een speeltuin aangelegd. Ook kan er gewandeld worden over de boulevard met zicht op de passerende schepen.

Goede samenwerking

Behalve Rijkswaterstaat en aannemerscombinatie Lock to Twente waren ook de gemeente Lochem, het waterschap Rijn en IJssel en de provincie Gelderland betrokken bij de uitbreiding van Sluis Eefde. Op de Facebookpagina Rijkswaterstaat Twentekanalen is een mooie dronefilm van het project te vinden.

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van Maritiem Nederland.

Abonneer je nu!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Bent u nog niet bekend met Maritiem Nederland? Vraag dan hier uw proefabonnement aan!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Word ook abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Sluit nu een abonnement af

Partners Maritiem Nederland