Tweede deurkas zeesluis IJmuiden op z'n plek | Maritiem Nederland
Nieuws
Een luchtopname van de deurkas van het binnenhoofd van de nieuwe sluis, gemaakt door Topview Luchtfotografie

Tweede deurkas zeesluis IJmuiden op z'n plek

Redactie | vrijdag 11 oktober 2019
Zeesluis IJmuiden

De tweede deurkas (caisson) van de nieuwe zeesluis IJmuiden is succesvol afgezonken en ligt op zijn definitieve positie. In de 150.000 ton zware deurkas van het binnenhoofd rolt straks de sluisdeur aan de kanaalzijde in en uit en is tevens plaats voor de reservedeur.

In de afgelopen maanden heeft aannemersconsortium OpenIJ (een combinatie van BAM en VolkerWessels) het caisson ruim 18 meter gecontroleerd afgezonken. Een technisch hoogstandje waarbij de deurkas centimeter voor centimeter op de juiste diepte werd geplaatst. De deurkas is 81 m lang, 55 m breed en 28 m hoog. Het gewicht bedraagt 150.000 ton. Daarmee is het bouwwerk aanzienlijk groter dan de deurkas aan zeezijde van 80 m lang, 26 m breed en 24,5 m hoog. Deze deurkas is vorig jaar al op z'n plek gelegd.

Robotarmen

Het afzinken gebeurde door het zand onder de deurkas met behulp van op afstand bestuurbare spuitlansen weg te spuiten. Robotarmen zorgden vervolgens voor het afvoeren van het zand. Door camera’s op diverse plekken onder de vloer van het caisson, sensoren en meetinstrumenten werd dit proces zeer nauwgezet 24/7 gemonitord. Nu het caisson op z'n plek ligt, wordt de ruimte onder de deurkas opgevuld met beton. Ook wordt er verder gewerkt aan de aansluiting op de drempel waar straks de deur overheen rijdt.

Aannemersconsortium OpenIJ bouwt de nieuwe zeesluis in opdracht van Rijkswaterstaat. Begin 2022 moeten de eerste schepen door de 500 m lange, 70 m brede en 18 m diepe nieuwe zeesluis varen.

  Luchtopname van de aanleg van de Zeesluis IJmuiden, gemaakt door Topview Luchtfotografie

 

Partners Maritiem Nederland