Tunnel Duitsland-Denemarken vertraagd | Maritiem Nederland
Nieuws

Tunnel Duitsland-Denemarken vertraagdBart Stam | woensdag 1 februari 2017
Baggeren, Van Oord, Boskalis

Volgens Nieuwsblad Transport zal de toekomstige Fehmarnbelttunnel, die Duitsland en Denemarken met elkaar verbindt, zeker niet klaar zijn voor 2028.

Dit vanwege ruim twaalfduizend ingediende bezwaarschriften van vooral Duitse natuur- en milieuorganisaties tegen de bouw van de aansluitende wegen en spoorlijnen van en naar de tunnel. Onduidelijk is wat de consequenties zijn voor de Nederlandse baggerbedrijven Boskalis en Van Oord die in mei 2016 een contract hebben gesloten met opdrachtgever Femern A/S.

De auto- en spoorwegtunnel tussen Fehmarn (Duitsland) en Lolland (Denemarken) wordt met 18,2 kilometer de langste verkeerstunnel ter wereld. Het project kost zo’n 7,4 miljard euro. Boskalis en Van Oord maken uit van het internationale consortium Fehmarn Belt Contractors.

Beide Nederlandse onderaannemers gaan voor zo’n 300 miljoen euro baggerwerkzaamheden uitvoeren. Dit behelst de aanleg van een 16 kilometer lange sleuf in de Fehmarnbelt voor de afgezonken tunnel. Het gebaggerde materiaal krijgt vervolgens een tweede leven in een nieuw recreatie- en natuurgebied aan Deense kant.

De joint venture zal tevens een nieuwe werkhaven aanleggen voor de bouw van de 89 tunneldelen. Deze betonnen secties, versterkt met staal, zijn 217 meter lang. Zij wegen 73.000 ton en bestaan elk uit vier afzonderlijke tunnelbuizen voor het weg- en treinverkeer. De bouw duurt ongeveer 8,5 jaar.

 

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van Maritiem Nederland.

Abonneer je nu!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Bent u nog niet bekend met Maritiem Nederland? Vraag dan hier uw proefabonnement aan!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Word ook abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Sluit nu een abonnement af

Partners Maritiem Nederland