TU Delft test zonneboot | Maritiem Nederland
Nieuws

TU Delft test zonneboot

Bart Stam | woensdag 12 juli 2006

Zonnecellen van racewagen mogen zich nu op het water bewijzen

Het MARIN uit Wageningen en TU Delft hebben deze week in de diepwatertank met succes modelproeven afgesloten met een experimentele boot op zonne-energie. TU Delft is een van de circa dertig deelnemers aan de Frisian Nuon Solar Challenge, die van 27 juni tot 1 juli in Friesland plaatsheeft. In vijf dagen moeten de schepen de 200 kilometer van de Elfstedentocht aflegen op zonne-energie.

Het Delftse schip zal geheel bestaan uit expoyhars om het gewicht zo laag mogelijk te houden, te weten 60 kilo. De boot is 6 meter lang, 1,60 meter breed en heeft een diepgang van 10 centimeter. De zonnecellen zijn afkomstig van de succesvolle NUNA III, winnaar van de World Solar Challenge in 2005.

Het zonnebootteam, bestaande uit acht studenten Maritieme Techniek en een student Informatica, wil maar liefst 80 procent van de zonne-energie omzetten in voortstuwing via de schroef. In vergelijking met een vorig prototype is het bovendek verbreed om de maximale oppervlakte van 8 vierkante meter te gebruiken voor zonnepanelen. Door het nieuwe ontwerp worden de zonecellen minder snel nat. Wel blijven boeg- en hekgolven die langer zijn dan de Delftse boot een probleem, want tijdens de race zullen de deelnemers enkele drukbevaren kanalen kruisen.

De studenten Maritieme Techniek maken gebruik van een 1kW-elektromotor van de Duitse firma Moog en lithium-ionbatterijen. Ze gaan de 60 centimeter lange schroef zelf ontwerpen. Volgens teamleider Niels Beers zal de grootste concurrentie in de open klasse, waarbij deelnemers hun eigen zonnecellen mogen regelen, waarschijnlijk uit Jordanië en Pakistan komen. “We zijn heel tevreden als we een kruissnelheid halen van 20 kilometer per uur, ofwel 11 à 12 knopen.”

Partners Maritiem Nederland