TU Delft en TNO bundelen onderzoek voor duurzame scheepvaart | Maritiem Nederland
Nieuws
Onder toeziend oog van Mirek Kaminski, TUD-rector Tim van der Haagen en Paul de Krom, ceo TNO, doopte Marjan van Loon, president directeur Shell Nederland, de Hexapod alias 'Het Beest van Delft'. Foto: TU Delft

TU Delft en TNO bundelen onderzoek voor duurzame scheepvaart

redactie | vrijdag 7 juni 2019
Offshore, Scheepsbouw, MET Event

Op 6 juni lanceerden TU Delft en TNO het Dutch Ocean Technology Centre (DOTC). Gedreven door de energietransitie in de maritieme en offshore sector bundelt het DOTC een groot deel van het maritiem-technisch onderzoek van de TU en de kennisorganisatie. Doel is de ontwikkeling van schone schepen en veilige scheeps- en offshoreconstructies in een hogere versnelling te brengen.

Sinds het internationale Klimaatverdrag van Parijs staat de maritieme industrie voor grote uitdagingen. Hoe komen we tot emissievrije scheepvaart en welke rol kan autonoom varen hierin spelen? Hoe gaan we om met de gevolgen van klimaatverandering zoals een stijgende zeespiegel? Een aantal van deze vragen heeft DOTC gebundeld in onderzoeksprogramma’s gericht op materialen, constructie en duurzaamheid.

De eerste twee pilotprogramma’s ‘Green Performance (zero emission shipping)’ en ‘Smart Structures’ zijn al gestart. Met universiteiten, onderzoeksinstituten en het bedrijfsleven als partners bestrijkt DOTC de hele ontwikkelingscyclus, van fundamentele wetenschap tot toegepast onderzoek en industriële implementatie. 

Hexapod

Daarnaast biedt DOTC onderzoekers toegang tot bijzondere testfaciliteiten. Een daarvan is de Hexapod, TU Delft’s meerassige vermoeiingsmachine die is ontwikkeld door Mirek Kaminski, hoogleraar Ship & Offshore Structures. Hiermee kunnen de krachten die op materialen en constructies inwerken realistisch worden nagebootst, maar dan veel sneller: de effecten van twintig jaar levensduur kunnen in een experiment van een maand worden onderzocht.

Ook TNO stelt testfaciliteiten ter beschikking zoals het Structural Dynamics lab dat beschikt over een uitgebreide set technieken voor het meten van versnellingen, rekken, verplaatsingen, krachten, drukken en temperaturen.

Hieronder een filmpje over de Hexapod, alias 'Het Beest van Delft'

Partners Maritiem Nederland