Triple-E's van de troon gestoten | Maritiem Nederland
Nieuws
De 'CSCL Globe' tijdens haar proefvaart. Foto: HHI

Triple-E's van de troon gestoten

De wedloop om de grootste containerschepen blijft rustig doorgaan. HHI doopte onlangs de eerste uit een serie van vijf 19.000 TEU containerschepen.

Half november werd de 'CSCL Globe' (400x59 meter), de eerste uit een serie van vijf 19.000 TEU containerschepen, gedoopt. Dat gebeurde bij de werf van Hyundai Heavy Industries (HHI) in Ulsan, Zuid-Korea. De schepen gaan varen voor het in Shanghai gevestigde China Shipping Container Lines (CSCL).

CSCL bestelde de schepen in 2013 voor 700 miljoen dollar. Aanvankelijk zouden de schepen 18.400 twintigvoetsequivalenten mee kunnen nemen - waarmee het schip slechts 130 TEU meer mee zou kunnen nemen dan de huidige grootste containerschepen - maar tijdens de bouw zagen HHI en CSCL in dat er capaciteit voor 600 TEU extra mogelijk was.

Wedloop

In de containervaart is de laatste jaren sprake van een heuse wedloop om zoveel mogelijk containers op een schip te stapelen, terwijl deze nog onder bestaande containerkranen past, in havens kan manoeuvreren en door het Suezkanaal kan. De CSCL Globe neemt de titel van grootste containerschip ter wereld over van de 'Maersk Mc-Kinney Møller' en haar zusterschepen van Maersk Line. De Deense rederij laat tot eind 2016 voor 1,9 miljard dollar twintig van deze 18.270 TEU containerschepen bouwen.

De CSCL Globe heeft één hoofdmotor van 69.720 kW bij 84 omwentelingen per minuut. Scheepsmotorenproducent MAN Diesel & Turbo meldt dat de motor is ingesteld op 56.800 kW. De krukas is direct (zonder tandwielkast) gekoppeld aan een vaste schroef.

De Maersk Mc-Kinney Møller (tevens 400x59 meter) heeft twee motoren (30.000 kW per stuk) die elk direct gekoppeld zitten aan een vaste schroef. De recordschepen van Maersk zijn daardoor breder bij de kiel, meer doosvormig, en daardoor steken ze slechts 14,5 meter diep. De CSCL Globe steekt 16 meter diep.

Meer, maar lichter

Of de CSCL Globe de titel van grootste containerschip ter wereld met recht kan opeisen, valt te bezien. In termen van laadvermogen ligt het namelijk anders. CSCL kan straks in één keer 165.000 ton aan containers vervoeren, haar Deense tegenvoeter 195.000 ton. CSCL kan dus iets meer, maar vooral lichter beladen containers vervoeren.

Partners Maritiem Nederland