Transport eerste monopiles vanaf Maasvlakte 2 | Maritiem Nederland
Nieuws
Overslag van offshore windfundaties op de Sif terminal op MV2. Foto: Paul Martens

Transport eerste monopiles vanaf Maasvlakte 2Terminals op Maasvlakte 2 slaan niet louter containers over. Met het operationeel gaan van de Sif terminal vertrekken grote offshore windfundaties vanaf deze meest recente havenuitbreiding naar hun offshore locatie.

Vanaf de nieuwe diepzeekade op Maasvlakte 2 heeft installatieschip ‘Innovation’ van GeoSea op 2 januari de eerste monopiles vervoerd naar de Britse Galloper Offshore Wind Farm. Dit windpark ligt vijftien zeemijl van Suffolk (Oost-Engeland). Met een vermogen van 336 MW moet Galloper vanaf 2018 stroom leveren aan zo’n 336.000 huishoudens. Het windpark bestaat uit 56 windturbines (6 MW) van Siemens.

Sif Group (Schmeitz Industriële Fabrikage) heeft de circa 1150 ton zware funderingen gefabriceerd in Roermond en in de nieuwe assemblage- en coatinghal op Maasvlakte 2. Naast monopiles levert Sif samen met het Belgische Smulders ook de transitiestukken. Volgens Richard Jongen, commercieel manager offshore wind van Sif, zijn de monopiles tussen de 70 en 80 meter lang, afhankelijk van de waterdiepte. De interne diameter is 7,8 meter.

In Roermond geschiedt het walsen en lassen van de staalplaten, op Maasvlakte 2 de eindassemblage en het coaten van de monopiles. Binnenvaartschepen zorgen voor het transport tussen Roermond en Maasvlakte 2. “In deze nieuwe bedrijfshal kunnen we in de toekomst ook monopiles tot 2000 ton en een doorsnede van 11 meter assembleren”, aldus Jongen.

Als de monopiles klaar zijn, zorgt de Innovation voor het transport naar het Britse windpark en de installatie van de monopiles. Het hefvaartuig van GeoSea, een dochteronderneming van DEME, heeft een kraan van 1500 ton aan boord en een maximale laadcapaciteit van 8000 ton.

Volgens Jongen heeft Sif goede kansen op nieuwe orders op de Noordzee, al wil hij nog geen projecten noemen. “Wij zijn een beursgenoteerde onderneming!"

Op 4 januari maakte Sif echter bekend dat ze de 44 fundaties voor het Norther windpark 23 km voor de kust van Zeebrugge gaat leveren. Van Oord bouwt dit 1,2 miljard euro kostende windpark in opdracht van Eneco. Ook hier werkt Sif samen met het Belgische Smulders die de transitiestukken maakt.

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van Maritiem Nederland.

Abonneer je nu!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Bent u nog niet bekend met Maritiem Nederland? Vraag dan hier uw proefabonnement aan!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Word ook abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Sluit nu een abonnement af

Partners Maritiem Nederland