Transferium Alblasserdam stut groei binnenvaart | Maritiem Nederland
Nieuws
Vastgoedbelegger Goodman ontwikkelt een groot distributiecentrum in Alblasserdam.

Transferium Alblasserdam stut groei binnenvaart

redactie | maandag 19 april 2021
Binnenvaart, Havenbedrijf Rotterdam

De binnenvaartoverslag op de containerterminal van BCTN in Alblasserdam is in zes jaar tijd gegroeid naar 100.000 containers. Met dagelijkse binnenvaartdiensten van en naar de deepsea terminals, slaagt BCTN erin het drukke wegennet in de regio Rotterdam te ontlasten. In de loop van het jaar neemt BCTN een tweede containerkraan in gebruik, waardoor containers op de terminal nog sneller kunnen worden overgeslagen.

De inland terminal in Alblasserdam is via binnenvaartshuttles verbonden met de terminals in de Rotterdamse haven. BCTN heeft fixed windows met alle deepsea terminals op de Maasvlakte afgesproken op basis van een minimale call size van 150 tot 200 containers per binnenschip. BCTN-directeur Joop Mijland: “In de opstartfase was de binnenvaartverbinding met de Rotterdamse haven nog onregelmatig, maar inmiddels bieden we dagelijkse binnenvaartdiensten van en naar elke deepsea terminal in Rotterdam."

Transshipment

BCTN exploiteert acht inland terminals in Nederland en België. De terminal in Alblasserdam ligt centraal binnen dit netwerk en heeft een transshipment-functie. Binnenvaartschepen gebruiken hem om containers te bundelen, uit te wisselen tussen hun afvaarten en aan te sluiten op het binnenvaartnetwerk van BCTN. In zes jaar tijd is de binnenvaartoverslag in Alblasserdam gestegen naar ca. 100.000 containers per jaar. Hierdoor zijn al veel vrachtwagens van de weg gehaald.

In de loop van het jaar neemt BCTN in Alblasserdam een tweede containerkraan in gebruik. “Het is goed om te zien dat de bundeling van containers bij BCTN Alblasserdam in combinatie met afspraken met de terminals op de Maasvlakte een succes is”, zegt Emile Hoogsteden, directeur commercie bij het Havenbedrijf Rotterdam. “Dit is een groot compliment aan BCTN, dat hiermee bijdraagt aan het verbeteren van de bereikbaarheid van de regio en Rotterdamse haven.”

Magneet voor bedrijvigheid

Industrieterrein Nieuwland Parc in Alblasserdam is inmiddels een magneet voor het aantrekken van nieuwe bedrijvigheid. In het derde kwartaal neemt de Australische logistieke vastgoedbelegger Goodman hier het eerste deel van een nieuw distributiecentrum in gebruik. Hoogsteden: “Dit toont aan dat de transferium- en distributiefunctie van BCTN Alblasserdam voor bedrijven in de regio verder ontwikkeld kan worden en dat we nóg meer containers van de weg naar het water kunnen verplaatsen."

Duurzame vloot

BCTN heeft in Alblasserdam vanaf het begin sterk ingezet op duurzaamheid. Denk aan elektrische kranen, walstroom voor binnenschepen, led-verlichting en maatregelen tegen geluids- en lichtoverlast. Vorig jaar investeerde BCTN mee in het containerschip ‘Nijmegen MAX’ en twee ‘Den Bosch MAX’-schepen. Deze hebben in plaats van een dieselmotor een hybride-elektrische aandrijving.

Samen met onder meer de gemeente Alblasserdam, het Havenbedrijf Rotterdam, Zero Emission Services (ZES) bouwt BCTN de laadinfrastructuur voor batterijcontainers. Daardoor kunnen de nu nog hybride varende schepen straks volledig elektrisch varen. Daarnaast is BCTN betrokken bij de ombouw van de MSC Maas tot een met waterstof aangedreven binnenvaartschip. Eind dit jaar gaat ook de MSC Maas varen op de verbinding met de haven van Rotterdam.

 

Partners Maritiem Nederland