Totaalverbod op pulsmethode klap voor Nederlandse visserij | Maritiem Nederland
Nieuws
Slechts 5 procent van de vloot mag tot 1 juli 2021 blijven pulsvissen (foto: Flying Focus)

Totaalverbod op pulsmethode klap voor Nederlandse visserijredactie | dinsdag 16 april 2019
Visserij

Het Europees Parlement heeft ingestemd met een totaalverbod op pulsvissen als onderdeel van de nieuwe Verordening Technische Maatregelen. Hiermee wordt een Nederlandse innovatie weggegooid die wetenschappelijk bewezen beter is voor de natuur, zeggen brancheorganisaties Nederlandse Vissersbond en Visned in een reactie. "Het totaalverbod op pulsvisserij is een enorme klap voor de Nederlandse visserijsector."

Drie Nederlandse Europarlementariërs probeerden door een aparte stemming de pulsvisserij alsnog toe te laten. Met deze 'separate vote' stelden zij voor om het advies van de Europese Commissie te volgen, die eerder pleitte voor een volledige vrijgave van pulsvisserij in de Europese Unie. Hun voorstel voor een seperate vote werd verworpen.

Nog 5 procent

Het totaalverbod op pulsvisserij betekent dat slechts 5 procent van de vloot van elke lidstaat mag blijven pulsvissen tot 1 juli 2021, waarna een totaalverbod zal gelden. De overige pulsontheffingen lopen op korte termijn af. Nederland heeft op dit moment 84 pulsontheffingen. De getroffen pulsvissers ontvangen deze week bericht van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit over de exacte termijn van hun ontheffing.

Vissers ontwikkelden in samenwerking met de wetenschap en aangemoedigd door natuurorganisaties zoals WNF en Stichting de Noordzee de pulstechniek als antwoord op vragen over bodemberoering, brandstofverbruik en bijvangst. Met de ontwikkeling van pulsvisserij droegen de vissers bij aan de maatschappelijke eisen die aan visserij gesteld worden. Ondanks de positieve wetenschappelijke onderzoeksresultaten en onderzoeksprogramma’s nog niet afgerond zijn, heeft Europa zich laten misleiden door 'nepnieuws' van de Franse NGO Bloom.

Rek is eruit

Niet alleen de betrokken pulsvissers wacht een financiële strop, het totaalverbod op pulsvissen zal naar verwachting sectorbreed doorwerken in de handel, de verwerkende industrie, visserijscholen en vissersdorpen.

De rek en de motivatie is eruit bij de pulsvissers, aldus de brancheorganisaties in een gezamenlijke reactie. “De sector wordt nu door de Nederlandse overheid gestimuleerd om te innoveren. Daarvoor hebben zij 15 miljoen euro beschikbaar gesteld vanuit een nationaal innovatiefonds, maar de oproep om te innoveren slaat stuk op het feit dat er gevraagd wordt om een oplossing voor een probleem dat al is opgelost.”

Mes in de rug

Vissersbond en Visned vinden het opmerkelijk dat natuurorganisaties - die de visserij in het verleden juist aanmoedigden om de pulstechniek te ontwikkelen - nu oorverdovend stil blijven tijdens het neerhalen van het imago van de pulsvisserij. “Een mes in de rug, volgens veel vissers”, zeggen de visserijorganisaties.

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van Maritiem Nederland.

Abonneer je nu!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Bent u nog niet bekend met Maritiem Nederland? Vraag dan hier uw proefabonnement aan!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Word ook abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Sluit nu een abonnement af

Partners Maritiem Nederland