Online tool Van Oord brengt risico's kustgebied in kaart | Maritiem Nederland
Nieuws
Tijdens CAS 2021 presenteerden Patrick Verkooyen en burgemeester Aboutaleb de joint statement 1000 Cities Act Now.

Online tool Van Oord brengt risico's kustgebied in kaart

Redactie | maandag 25 januari 2021
Offshore, Baggeren

Tijdens de internationale Climate Adaptation Summit (CAS) 2021 introduceert Van Oord de Climate Risk Overview. Dit is een nieuwe mondiale online tool die gebruikers in staat stelt om wereldwijd risico’s van kustgebieden in kaart te brengen. De tool kan door iedereen worden gebruikt.

Van Oord heeft de Climate Risk Overview ontwikkeld in samenwerking met het Global Centre on Adaptation (GCA). De introductie van de tool tijdens de Climate Adaptation Summit loopt vooruit op de ‘officiële overhandiging’ aan de heer Ban Ki-moon, die later dit jaar naar Nederland komt. Van Oord wil de tool inzetten om de discussie aan te jagen, kennisuitwisseling en publiek-private samenwerking te stimuleren en fondsen te mobiliseren ten behoeve van oplossingen in kwetsbare gebieden.

Risico's visualiseren

De Climate Risk Overview is een online tool (https://climaterisk.data.vanoord.com/) waarmee belangrijke data over bevolkingscijfers, overstromingsrisico, laaggelegen gebieden, kusterosie en ecologie samen visueel in kaart worden gebracht. Bijna alle gegevens zijn afkomstig van openbare bronnen en ingedeeld in stukken kustlijn van telkens 10 km lang. Binnen de tool kun je inzoomen op hotspots naar keuze. Iedereen kan de tool gebruiken en informatie over bedreigde kustgebieden vergaren, opslaan en delen.

"We zien in veel kustgebieden dat landen te maken hebben met de gevolgen van klimaatverandering, of het nu gaat om droogte, overstromingen, stormen of zeespiegelstijging. Wij zien het bij Van Oord als onze plicht om onze expertise en oplossingen op het gebied van adaptatie toegankelijk te maken", zegt Pieter van Oord, CEO van de maritieme aannemer.

Inzicht in klimaatrisico's

Patrick Verkooijen, CEO van het Global Center on Adaptation: "GCA werkt samen met partners zoals Van Oord aan de versnelling van adaptatiemaatregelen. De Climate Risk Overview van Van Oord zal een grote rol spelen bij het verbreden van het inzicht in klimaatrisico's én kansen. De tool is een voorbeeld van de waardevolle rol die de particuliere sector hierbij speelt."

Natuurgebaseerde oplossingen

Van Oord beschikt over de ervaring en kennis en het materieel om innovatieve waterbouwkundige en natuurgebaseerde totaaloplossingen te leveren voor bedreigde kustgebieden en rivierdelta's. In het duurzaamheidsprogramma S.E.A. geeft Van Oord een overzicht van alle bedrijfsactiviteiten die een rol spelen bij de bescherming van mens en landschap tegen overstromingen door klimaatverandering. Het Actieplan Klimaatadaptatie uit 2019 legt de focus op oplossingen voor de meest kwetsbare gebieden. 

Klimaatbestendige toekomst

Tijdens de Climate Adaptation Summit neemt Van Oord deel aan events om het Actieplan Klimaatadaptatie (Climate Adaptation Action Plan) toe te lichten. Belangstellenden die meer willen weten over mogelijke oplossingen voor een meer klimaatbestendige toekomst kunnen deze Van Oord-sessies live volgen (of op een later tijdstip de 'livestream' terugkijken).

Partners Maritiem Nederland