Tolheffing voor een brede sluis bij Kornwerderzand | Maritiem Nederland
Nieuws
Foto: Rijkswaterstaat

Tolheffing voor een brede sluis bij KornwerderzandKarin Broer | woensdag 7 september 2016
Maritieme Cluster, Jachtbouw & Watersport

Het bedrijfsleven betaalt 26 miljoen euro mee via een speciale tolheffing voor schepen die breder zijn dan de huidige 14 meter van de sluis bij Kornwerderzand.

Dat is een creatief onderdeel van het financieringsplan dat de regio afgelopen dinsdag naar de minister stuurde om een bredere sluis in de Afsluitdijk te realiseren. De regio (provincies en gemeenten in Friesland, Drenthe, Overijssel en Flevoland) biedt in dit plan 116 miljoen van de benodigde 146 miljoen euro. De overgebleven 30 miljoen moet van minister Schultz van Infrastructuur en Milieu komen. Zij beloofde in juli, na een motie van VVD’er Barbara Visser, hier serieus naar te kijken.

Een verbrede sluis (van 14 naar 25 meter) met nieuwe bruggen en een vaargeul van 5 meter diepte, levert naar schatting 692 tot 2660 banen op en heeft een toegevoegde waarde van 80 tot 295 miljoen, aldus een studie van onderzoeksbureau Ecorys. Vooral de maritieme sector profiteert. Superjachtbouwers als De Vries in Makkum kunnen nog grotere jachten bouwen en refitten. Het havenbedrijf van Zwolle, Kampen en Meppel verwacht grotere schepen binnen te kunnen halen. Ook op Urk, met bedrijven als Hartman en Hoekman, denkt men te profiteren van een bredere sluis.

De speciale tolheffing is volgens woordvoerder Jan Arendz van de provincie Friesland ‘de meest eerlijke manier’ om het bedrijfsleven mee te laten betalen. Twaalf bedrijven hebben een intentieverklaring hierover getekend waaronder Barkmeyer, Damen, Veka, Feadship/De Vries, Huisman (Vollenhove), Hoekman, Hartman en Balk (Urk), Graansloot en de tankterminal Zuiderzeehaven Kampen. De verwachting is dat binnen twaalf jaar de 26 miljoen binnen is, als dat niet het geval is loopt de tol langer door.

De provincie Friesland, die zelf 15 miljoen euro investeert, wil de sluis inclusief bruggen en vaarweg in 2018 overnemen van het rijk en het hele project voor haar rekening nemen. In 2018 zou de bouw kunnen beginnen. Naast bijdragen van de betrokken overheden, komt er ook geld uit het Waddenfonds (10 miljoen) en verwacht men Europese subsidie (16 miljoen) binnen te halen. Onderdeel van het voorstel is dat de onderhoudsgelden voor de huidige sluis in het potje van de nieuwe sluis gaan.

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van Maritiem Nederland.

Abonneer je nu!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Bent u nog niet bekend met Maritiem Nederland? Vraag dan hier uw proefabonnement aan!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Word ook abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Sluit nu een abonnement af

Partners Maritiem Nederland