Toeristenbelasting remt cruiseschepen Amsterdam | Maritiem Nederland
Nieuws
De schepen van AIDA Cruises zullen dit jaar niet te zien zijn in Amsterdam (foto: Martin Hendriksen)

Toeristenbelasting remt cruiseschepen AmsterdamBart Stam | dinsdag 26 maart 2019
Cruise

De omstreden toeristenbelasting per 1 januari 2019 leidt tot een forse daling van het aantal zeecruiseschepen in Amsterdam. Riviercruiseschepen blijven wel onverminderd komen. Dit blijkt uit recente cijfers van promotieorganisatie Amsterdam Cruise Port (ACP).

“We blijven in gesprek met de gemeente om een aanvaardbare oplossing te vinden voor alle partijen.” Dat zegt ACP-voorzitter Janine van Oosten. Zij heeft het – uiteraard – over de omstreden toeristenbelasting voor zee- en riviercruiseschepen die Amsterdam op 1 januari heeft ingevoerd. Diverse rederijen – waaronder MSC Cruises, Cunard, AIDA Cruises en Costa – hebben inmiddels hun reserveringen voor 2019 ingetrokken. Dat betekent dat Amsterdam in 2019 maar liefst 56 aanlopen misloopt. Hierdoor dalen de calls van 181 naar ‘slechts’ 125. Deze schepen wijken voortaan uit naar Rotterdam en IJmuiden.

Toch is het niet alleen kommer en kwel, want PTA verwacht dit jaar ook vijftien maiden calls. Dit zijn cruiseschepen die Amsterdam voor het eerst aanlopen. “Natuurlijk is het jammer dat ruim vijftig schepen onze hoofdstad niet bezoeken”, zegt de oud-havenmeester van Amsterdam. “Gelukkig blijven ze in Nederland. Via touringcars komen de passagiers van deze schepen alsnog naar Amsterdam. Dit leidt wel tot extra verkeersdrukte en emissies in de hoofdstad.”

Riviercruiseschepen

Opmerkelijk is dat de toeristenbelasting nauwelijks invloed lijkt te hebben op de riviercruiseschepen. Zo komen er dit jaar maar liefst 2081 schepen naar de hoofdstad. “Deze rederijen zijn honkvast”, aldus Van Oosten. “Dat komt doordat Amsterdam vaak het begin- en eindpunt van een riviercruise is. Rederijen kunnen vanuit Bazel of Wenen onze stad niet opeens links laten liggen.” Desondanks groeien ook omliggende steden als Zaandam, Alkmaar, Hoorn, Medemblik, Lelystad en dit jaar ook Huizen. Deze steden hebben de afgelopen jaren flink geïnvesteerd in nieuwe kades en andere faciliteiten, zoals walstroomkasten.

De toeristenbelasting is momenteel het belangrijkste pijnpunt voor de Amsterdamse cruisesector. “De ontwerp- en constructieproblemen bij de nieuwe zeesluis hebben nauwelijks effect”, zegt Van Oosten. “Alle zeecruiseschepen kunnen via de Noordersluis de PTA bereiken.” Ook de toekomstige Java-brug en de verplaatsing van de cruiseterminal naar Westpoort zijn op dit moment geen brandende thema’s.

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van Maritiem Nederland.

Abonneer je nu!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Bent u nog niet bekend met Maritiem Nederland? Vraag dan hier uw proefabonnement aan!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Word ook abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Sluit nu een abonnement af

Partners Maritiem Nederland