Toepassing van luchtsmering en LNG op cruiseschepen | Maritiem Nederland
Nieuws
De verticale boeg zorgt voor meer ruimte en draagvermogen voor in het schip. Foto: Sophie ten Zeldam

Toepassing van luchtsmering en LNG op cruiseschepenSophie ten Zeldam | maandag 2 mei 2016
Scheepsbouw, Cruise

Mei is cruisemaand in Nederland, met de aanloop van veel nieuwe cruiseschepen. Young Maritime Representative Sophie ten Zeldam nam een kijkje aan boord van een modern cruiseschip dat in de haven LNG kan gebruiken, efficiënter vaart met luchtsmering en extra hutten herbergt dankzij een slimme rompvorm.

Op 14 maart 2016 is het cruiseschip de ‘AIDAprima’ als eerste van een reeks nieuwe schepen opgeleverd door Mitsubishi Heavy Industries (MHI) in Nagasaki, Japan. Tijdens haar maidentrip kwam het schip na een tocht van vijf weken, met een korte tussenstop in Lissabon, op 19 april voor het eerst aan in Rotterdam.

De schepen van AIDA zijn kenmerkend door de ogen en lippen die op de boeg van het schip zijn afgebeeld. Bij het ontwerp van dit schip koos AIDA voor een verticale boeg. De boeg loopt loodrecht naar beneden in plaats van de conventionele boeg die schuin afloopt. Hierdoor is er meer ruimte en draagvermogen in het voorschip wat resulteert in meer cabines. De scherpe boeg doorklieft het water als het ware doormidden waardoor de boeg van het schip in het water blijft. Dit zorgt voor een hogere stabiliteit en een lagere gevoeligheid voor golfen.

Luchtsmering

Een bijeffect van een verticale boeg is een hogere weerstand. Om dit te compenseren is de AIDAprima uitgerust met een Mitsubishi Air Lubrication System (MALS). Een luchtsmering systeem die de weerstand in het water verminderd door luchtbelletjes om het schip heen te creëren. Dit systeem zorgt voor een totale brandstofreductie van 5 tot 8 %. Daarnaast merkt de bemanning dat het schip 0,5 knoop harder vaart bij een gelijke toerental instelling zodra de MALS ingeschakeld wordt.

Het cruiseschip wordt voortgestuwd door twee ABB XO2100 Azipods met elk een vermogen van 14 MW. Bij een Azipod zit de schroef van het schip in een behuizing die 360 graden kan draaien waardoor een roer niet meer nodig is.

Alleen in de haven LNG

Het LNG (Liquefied natural gas) ‘fueling’ systeem van de AIDAprima zorgt er voor dat het schip LNG kan gebruiken in de haven. Een vrachtwagen zal op de kade staan en het schip voorzien van LNG. Er zijn geen LNG tanks aan boord waardoor het schip niet op LNG kan varen.

De AIDAprima werd op 7 mei in Hamburg gedoopt tijdens de ‘Hafengeburtstag Hamburg’. Daarna zal het cruiseschip 7-daagse cruises door West-Europa verzorgen. Naast Rotterdam, stopt de AIDAprima in de havens van Hamburg, Southampton(London), Le Havre (Parijs) en Zeebrugge (Brussel).

>>> Lees het hele verhaal op de website van Stichting Nederland Maritiem Land

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van Maritiem Nederland.

Abonneer je nu!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Bent u nog niet bekend met Maritiem Nederland? Vraag dan hier uw proefabonnement aan!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Word ook abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Sluit nu een abonnement af

Partners Maritiem Nederland