TNO ontwikkelt sonar tegen bijvangst visserij | Maritiem Nederland
Nieuws
De trawler Afrika van Jaczon heeft de sonar sinds juli aan boord.

TNO ontwikkelt sonar tegen bijvangst visserij

Bart Stam | dinsdag 6 oktober 2015
Visserij

Samen met rederij Jaczon in Scheveningen heeft TNO een sonar ontwikkeld, waarmee trawlers pelagische vissoorten kunnen onderscheiden.

Het systeem bepaalt met de huidige nauwkeurigheid van gemiddeld 75 procent hoeveel haring, makreel, sprot of horsmakreel er in een school aanwezig is. Hierdoor kan de bemanning niet alleen veel selectiever vissen maar ook bijvangst voorkomen. Door nieuwe Europese aanladingsregels moeten vissersschepen vanaf 2015 hun bijvangst verplicht aan land brengen.

“Omdat de rederij duurzaam vissen belangrijk vindt, heeft Jaczon ons gevraagd een dergelijk sonarsysteem te ontwikkelen”, zegt Maurits Huisman, business developer maritiem en offshore bij TNO. Dit leidde tot het project ‘Sonar for Fish Classification’ (SOFIC), waaruit bleek dat een zogeheten breedband forward looking sonar het meest geschikt is. Deze sonar bevindt zich in de boeg van het schip. Het systeem zendt korte geluidspulsen uit en vangt de weerkaatste energie op. Elke vissoort heeft namelijk andere akoestische eigenschappen. Het uitlezen van de beelden en data gebeurt op de brug.

“Dankzij het speciale classificatie algoritme is het systeem zelflerend”, zegt Huisman. “Door steeds meer beelden en data op te slaan in een grote database, neemt de nauwkeurigheid verder toe naarmate de bemanning het vaker gebruikt.” In twee vervolgstappen willen TNO en Jaczon, samen met onderzoeksinstituut Imares in Wageningen, het systeem uitbreiden met een ecosounder onder het schip en slimme sensoren in de visnetten. Dit als extra hulpmiddelen bij het selectief vissen en het voorkomen van bijvangst.

De trawler ‘Afrika’ van Jaczon heeft de sonar sinds juli aan boord. De eerste resultaten zijn volgens Huisman hoopgevend. “Afhankelijk van de samenstelling van de scholen, herkent het systeem 50 tot 100 procent van de vissoorten.” Het systeem blijft tot eind 2015 aan boord.

Namens het projectteam ontving Huisman op donderdag 17 september de eerste P.J.S. de Jong Innovatieprijs voor SOFIC. Dit gebeurde tijdens de maritieme innovatie- en offshoredag van TNO in Rotterdam. De prijs is genoemd naar voormalig minister-president en oud-marineofficier Piet de Jong, die op 3 april 2015 honderd jaar is geworden. De prijs stimuleert het gebruik van maritiem defensieonderzoek voor de Nederlandse industrie. De sonartechnologie uit SOFIC is namelijk oorspronkelijk ontwikkeld voor herkenning van onderzeeboten.

Partners Maritiem Nederland