Tien tips maritieme maakindustrie voor komend kabinet | Maritiem Nederland
Nieuws
NMT roept het nieuwe kabinet onder meer op om hard op te treden tegen de prijsdumping door Chinese staatswerven.

Tien tips maritieme maakindustrie voor komend kabinetredactie | vrijdag 30 april 2021
Maritieme Cluster, Scheepsbouw

Er is Netherlands Maritime Technology (NMT) veel aan gelegen om de Nederlandse scheepsbouwsector te versterken en te behouden. Met name door staatsteun in concurrerende landen verliest Nederland de strijd momenteel. De komende weken komt de formatie van het nieuwe kabinet in een volgende fase. Daarom komt NMT met 'tien suggesties van de maritieme maakindustrie voor de formatietafel'.

1. Erken en pak het ongelijke speelveld aan. NMT vindt dat Nederland het ongelijke speelveld in Europa in kaart moet brengen. Vergelijk vervolgens wat concurrente scheepsbouwlanden doen om hun maritieme maakindustrieën te stimuleren. In samenwerking met die EU-landen moet de prijsdumping door Chinese staatswerven aangepakt worden.

2. Overheid moet Nederlandse schepen kopen. De Rijksrederij en Defensie moeten met een innovatief inkoopbeleid het goede voorbeeld geven voor duurzame en slimme schepen. Zij moeten optreden als ‘launching customer’. Dat is het zijn van de klant die voor start-ups belangrijk is. Zo kunnen ze met Nederlands belastinggeld het Nederlandse bedrijfsleven stimuleren.

3. Stimuleer innovatie. NMT pleit voor meer investeringen in infrastructuur voor alternatieve brandstoffen en experimenteerruimte voor R&D.

4. Steun het Maritieme Masterplan. Het Maritieme Masterplan is het plan van de maritieme sector om emissieloos varen te stimuleren. De maritieme sector kan volgens NMT sterker uit de crisis komen door te investeren in het ontwikkelen van duurzame schepen en te voldoen aan de klimaatdoelstellingen. Cofinanciering vanuit de EU zou hier zeer bij helpen.

5. Investeer in vakmensen. Levenslang doorontwikkelen is belangrijk. NMT pleit voor het focussen op integrale scholing van werkenden. Met name flexibele opleidingen moeten meer aangeboden worden. Zodat mensen naast hun werk eenvoudiger kunnen studeren.

6. Betrek Europese scheepsbouwers in aanleg windparken. Er moet voorkomen worden dat Europese offshore windparken straks gebouwd worden door Chinese gesubsidieerde staatswerven. Zeker investeringen in offshore windcapaciteit binnen de European Green Deal moeten uitbesteed worden aan Europese bedrijven.

7. Zet een prijs op de uitstoot van CO2. Zet een prijs op de uitstoot van CO2 en zorg dat de opbrengst ten goede komt voor de verduurzaming van de sector. Op die manier wordt verduurzaming beloond.

8. Behoud en versterk zelfscheppende marinebouwcluster. Investeer in het behoud en de versterking van de zelfscheppende marinebouwcluster. Dit ten behoeve van de strategische autonomie en de nationale veiligheid. Besteed dit soort innovatieve nieuwbouwproject uit aan Nederlandse bedrijven.

9. Houd de exportkredietverzekering internationaal concurrerend. Het concurrerend houden van die verzekeringen is cruciaal voor de bedrijven. Alleen dan kunnen ze concurreren met de landen om hen heen en tegelijk de klimaatdoelen halen. Denk hierbij aan de transitie naar gebruik van schonere fossiele brandstoffen.

10. Bied gerichte ondersteuning vanuit ministerie van Buitenlandse Handel. Vanuit het ministerie van Buitenlandse Handel moet er gerichte ondersteuning worden geboden bij het verkennen en ontwikkelen van nieuwe markten voor de maritieme industrie.

Bron: NMT

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van Maritiem Nederland.

Abonneer je nu!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Bent u nog niet bekend met Maritiem Nederland? Vraag dan hier uw proefabonnement aan!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Word ook abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Sluit nu een abonnement af

Partners Maritiem Nederland