The Waste Transformers zet afval om in schone energie | Maritiem Nederland
Nieuws
Lara van Druten bij een zeecontainer die is omgebouwd tot Waste Transformer (foto: Port of Amsterdam)

The Waste Transformers zet afval om in schone energie

redactie | vrijdag 18 januari 2019
Havenbedrijf Amsterdam

"Circulair ondernemen is voor ons het in balans brengen van de wereld", zegt Lara van Druten, ceo en oprichter van The Waste Transformers. Van Colombia tot Amsterdam geeft haar bedrijf afvalproducenten als hotels, havens en steden de mogelijkheid hun afval zelf om te zetten in schone energie.

"Afval legt enorme afstanden af voordat het verbrand wordt. Zonde! Want dat is wasting waste", zegt Van Druten in een nieuwsbericht op de website van Port of Amsterdam. "Wij halen daarom ter plekke waarde uit afval en geven dat terug aan de afvalproducent. Daarmee bespaar je op afvalkosten, energiekosten én maak je nieuwe producten. Wij halen met de zogenoemde kleinschalige ‘Waste Transformer’ het maximale uit afvalstromen."

In Colombia staat zo’n vergistingsinstallatie. Van Druten: "Hier zet de Waste Transformer per dag 2000 kg organisch (voedsel)afval om op een lokale markt. Het marktafval wordt vergist en omgezet in schone energie voor de markt. De restwarmte wordt gebruikt voor de grote koelingen, om groente en fruit langer te kunnen bewaren. Dit leidt tot minder verspilling van voedsel. De natuurlijke rijke meststof die overblijft gaat terug naar de boeren die op de markt komen om hun producten te verkopen."

Zeecontainers

Van Druten deed haar idee op toen zij als consultant werd geconfronteerd met een afvalprobleem van een klant. "Afvalverwerking is een kostenpost. De oplossing moest goed en financieel interessant zijn. Ik ben er over gaan nadenken en zo is The Waste Transformers ontstaan. Onze vergistingsinstallatie is een modulair systeem van zeecontainers, die is uit te bereiden per 600 kg afval per dag met een extra container. Een Waste Transformer betaalt zich tussen de drie tot zes jaar terug."

Om verder te ontwikkelen, heeft The Waste Transformers een aantal dingen nodig. Zoals early adopters: bedrijven en organisaties die de durf hebben om anders te werken en naar regelgeving van de toekomst kijken. "We hebben politici en beleidsmakers nodig die nationaal en internationaal goed kijken naar wet- en regelgeving, want die is veelal nog gebaseerd op de lineaire economie. Daarnaast hebben we slow en smart capital nodig. Daarmee bedoel ik geld dat niet direct rendement hoeft op te leveren. En tot slot: duurzame investeerders. Port of Amsterdam zou een goede investeerder kunnen zijn."

Netwerk havenbedrijf

Van Druten: "Het plug-and-play concept van Prodock is heel prettig. We willen dichter bij huis gaan produceren en zijn blij met de bereidheid van Port of Amsterdam om creatief mee te denken aan een oplossing. Persoonlijk zou ik graag nog meer betrokkenheid zien vanuit het havenbedrijf naar de huurders toe. Het havenbedrijf heeft veel internationale contacten. Wij zouden graag dat netwerk kennis willen laten maken met deze innovatieve lokaal toepasbare technologie."

Johan Cruijff Arena

In Amsterdam staat een Waste Transformer naast de Westergasfabriek, waar gevestigde restaurants er gebruik van maken. Daarnaast wordt een Waste Transformer geïntegreerd in één van de torens van de voormalige Bijlmerbajes, die op dit moment wordt herontwikkeld naar een woonwijk. De Johan Cruijff Arena gaat met een Waste Transformer het organisch afval omzetten van het stadion en de omliggende panden. Verder zijn The Waste Transformers actief in Sierra Leone, Zuid-Afrika en Colombia.

Partners Maritiem Nederland