The Ocean Cleanup te water | Maritiem Nederland
Nieuws
De opbouw van The Ocean Cleanup System (foto: The Ocean Cleanup)

The Ocean Cleanup te water

Bart Stam | dinsdag 4 september 2018
Zeevaart, Maritieme Cluster

Na 273 tests met zes prototypen en schaalmodellen gaat op zaterdag 8 september The Ocean Cleanup te water. Deze buisvormige drijver met vangnet is ontwikkeld door Delftenaar Boyan Slat (24) en zijn bedrijf in Rotterdam.

The Ocean Cleanup wil de komende vijf jaar met zestig soortgelijke installaties de helft van Great Pacific Garbage Patch opruimen in de Stille Oceaan. Op 1250 zeemijl ten westen van San Francisco is de afgelopen decennia een 'gyre’ (cirkelvormige oceaanstroming) ontstaan van naar schatting 80.000 ton plastic. Wereldwijd zijn er vijf van deze plastic 'vuilnisbelten’.

The Ocean Cleanup bestaat uit een drijvende U-vormige buis, gemaakt van HDPE (High Density Polyethyleen). Hieronder hangt een geotextiel van drie meter diep. Studies laten zien dat het overgrote deel van het plastic zich hier bevindt. Volgens Slat beweegt de drijver met 10 cm/s zo langzaam dat vissen en zeedieren gemakkelijk onder het scherm door kunnen zwemmen. Door stroming, wind en golven beweegt het systeem sneller dan de plasticdeeltjes, waarna de U-vorm zorgt voor de insluiting. Schepen halen diverse malen per jaar het plastic op en brengen het aan land voor recycling.

Zonnepanelen

Om aanvaringen met schepen te voorkomen beschikt The Ocean Cleanup over detectie- en waarschuwingssystemen, zoals lichten, radarreflectoren en bakens. Ook bevinden zich GPS- en AID-systemen op de drijver. Hiermee geeft The Ocean Cleanup constant zijn positie door aan schepen en de Amerikaanse kustwacht. Zonnepanelen zorgen voor de voeding van alle elektronica.

De tewaterlating geschiedt vanaf een haventerrein in Alameda, nabij San Francisco. Hier vond de afgelopen zes maanden de assemblage plaats. Een bevoorradingsschip annex sleepboot van A.P. Møller-Mærsk sleept de constructie eerst 250 zeemijl uit de kust voor de laatste tests. Hierna gaat The Ocean Cleanup aan de slag in de Great Pacific Garbage Patch.

Sinds 2012 heeft Slat 29 miljoen euro opgehaald bij bedrijven en particulieren. Een van de belangrijkste sponsoren is Boskalis dat in 2016 meehielp met een proef op de Noordzee.

De tewaterlating is zaterdag 8 september vanaf circa 21 uur live te volgen via www.theoceancleanup.com

Partners Maritiem Nederland