The Ocean Cleanup neemt derde Interceptor in gebruik | Maritiem Nederland
Nieuws
Het bedrijf van Boyan Slat plaatste onlangs zijn derde shuttle in de Dominicaanse Republiek. Op naar de duizend.

The Ocean Cleanup neemt derde Interceptor in gebruikBart Stam | maandag 24 augustus 2020
Smart Maritime Technology

Ondanks de coronacrisis gaat The Ocean Cleanup gestaag verder met ‘Interceptors’ om afvalplastic uit rivieren te halen. Het bedrijf van Boyan Slat heeft op 15 augustus zijn derde shuttle geplaatst in de Dominicaanse Republiek. Vietnam, Thailand en de VS zijn de volgende locaties.

The Interceptor is een catamaran van 24 x 8 x 5 m. Samen met machinefabriek TME in Zwolle heeft The Ocean Cleanup deze shuttle gebouwd om afvalplastic te verwijderen uit de duizend meest vervuilde rivieren ter wereld. Dit om te voorkomen dat tasjes, flesjes en verpakkingen verdwijnen in de oceanen. In 2025 moeten er duizend Interceptors zijn.

Sinds oktober 2019 zijn er twee Interceptors actief in de Klang-rivier bij Kuala Lumpur in Maleisië en in de Cengkareng Drain bij Jakarta (Indonesië). "We zijn tevreden over de tot nu toe behaalde resultaten", zegt Eline Spek, programmamanager rivieren. "Wel is de shuttle in Maleisië enige tijd uit productie geweest vanwege een mechanisch probleem."

100.000 kg per dag

De Interceptor zit met ankers vast aan de rivierbodem. Door de stroming duwt een drijvende leiding het plastic afval naar de voorzijde van het ponton waar de transportband is. Een Interceptor kan dagelijks maximaal 100.000 kg uit de rivier halen.

Vanwege de coronacrisis is de installatie in Vietnam (Mekongdelta) uitgesteld. "Deze Interceptor willen we dit jaar alsnog plaatsen." De catamaran in de Dominicaanse Republiek bevindt zich in de hoofdstad Santo Domingo in de rivier Ozama die uitmondt in de Caribische Zee.

De huidige shuttles kosten € 700.000 per stuk. "Inmiddels werken we aan de tweede generatie die vanaf 2021 in bedrijf moet komen. Geen revolutionair nieuw ontwerp maar met enkele verbeteringen ten opzichte van de huidige generatie", besluit Spek.

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van Maritiem Nederland.

Abonneer je nu!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Bent u nog niet bekend met Maritiem Nederland? Vraag dan hier uw proefabonnement aan!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Word ook abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Sluit nu een abonnement af

Partners Maritiem Nederland