Thales kan aan de slag met megaorder Duitse fregatten | Maritiem Nederland
Nieuws
Gerben Edelijn (directeur Thales Nederland) en Hein van Ameijden (directeur DSNS) tekenden het contract.

Thales kan aan de slag met megaorder Duitse fregattenRedactie | woensdag 18 november 2020
Marine, Scheepsbouw

Damen Schelde Naval Shipbuilding (DSNS) en Thales hebben een contract getekend voor de levering en integratie van het missie- en gevechtssysteem van de nieuwe MKS 180-fregatten van de Duitse marine. Aan de gunning van het contract aan het Twentse defensiebedrijf ging een jarenlange voorbereiding vooraf doordat de opdrachtgever zo'n 7000 eisen stelde bij de bouw. Het contract vertegenwoordigt een waarde van 1,5 miljard euro.

Het systeem van Thales omvat het Tacticos Combat Management System en het AWWS Fire Control Cluster. Het contract omvat de realisatie van vier scheepssystemen, logistieke diensten en meerdere test- en trainingslocaties op het land.

Eerder dit jaar hebben Damen en het Duitse Bundesamt fur Ausrüstung, Informationstechnik und Nutzung der Bundeswehr het contract getekend voor het ontwerp en de bouw van vier MKS-180 fregatten. Dit complexe project omvat de bouw van vier fregatten (plus een testfaciliteit aan land), met een optie om nog twee extra fregatten te bouwen. Het contract werd aan DSNS gegund, na een uitgebreide Europese tender.

Directeur Hein van Ameijden van Damen Schelde Naval Shipbuilding: "Achter deze opdracht schuilt meer dan vijf decennia ervaring van DSNS, met het ontwikkelen en bouwen van acht generaties marineschepen voor de Koninklijke Marine en andere marines wereldwijd. Dit met de betrokkenheid van de gehele Nederlandse maritieme sector en de innovatieve inbreng van tal van Nederlandse onderzoeksinstituten. De Koninklijke Marine is launching customer en innovator voor verschillende nieuwe technologieën, waaronder de geavanceerde sensor- en radarpakketten die door Thales Nederland zijn ontwikkeld."

Gemeenschappelijke rol

Zowel de Nederlandse als de Duitse Luchtverdedigings- en Commandofregatten, respectievelijk de Zeven Provinciën-klasse en de Sachsen-klasse (ook bekend als F124), beschikken over de Thales lange-afstands-radar SMART-L en de multifunctionele radar APAR. Dit om hun gemeenschappelijke rol in de bestrijding van luchtdoelen mogelijk te maken en te versterken.

Damen en Thales brengen hun gezamenlijke technologische kennis naar een nog hoger niveau, met het ontwerp en de bouw van de MKS180-fregatten. Samen met Blohm+Voss als bouwpartner in Duitsland, wil Damen het project zo aanpakken dat ongeveer 80 procent van de totale investering als lokale toegevoegde waarde in Duitsland blijft. De schepen worden gebouwd op werven in Hamburg, Kiel en Wolgast.

Duitse Thales-bedrijven

De omvang van het contract met Thales benadrukt ook de Duitse waardecreatie en kennisontwikkeling: ongeveer 70 procent van de diensten wordt uitgevoerd door de Duitse Thales-organisatie, met locaties in Kiel en Wilhelmshaven. Zij doen dit in samenwerking met een aanzienlijk aantal onderaannemers in Duitsland, naast Thales Nederland.

 

Dit binationale project, een perfect voorbeeld van samenwerking met de defensie-industrie, kan de aanzet geven tot verdere binationale of multinationale samenwerking in EU-verband. Ondertussen gaan Damen, Thales en Blohm+Voss door met het realiseren van dit hoogwaardige fregat, dat voldoet aan alle eisen van de Duitse marine, Het zet een Europese standaard voor toekomstbestendige marine capaciteiten.

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van Maritiem Nederland.

Abonneer je nu!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Bent u nog niet bekend met Maritiem Nederland? Vraag dan hier uw proefabonnement aan!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Word ook abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Sluit nu een abonnement af

Partners Maritiem Nederland