Tewaterlating multipurposeschepen Jan De Nul | Maritiem Nederland
Nieuws
Het nieuwe multipurposeschip ‘Adhémar de Saint-Venant’ in het droogdok, vlak voor de tewaterlating. Foto: Jan De Nul Group

Tewaterlating multipurposeschepen Jan De NulBart Stam | woensdag 1 maart 2017
Offshore, Baggeren

De Chinese scheepswerf AVIC Weihai heeft eind februari een nieuw multipurposeschip van Jan De Nul Group te water gelaten.

‘Adhémar de Saint-Venant’ (6200 dwt) is het zusterschip van ‘Daniel Bernoulli’ waarvan de tewaterlating plaatsheeft in maart. Volgens een woordvoerster van Jan De Nul moeten beide zusterschepen deze zomer operationeel zijn. Het Belgisch-Luxemburgse bagger- en offshorebedrijf heeft de twee aanwinsten van de vloot vernoemd naar twee wetenschappers: de Zwitserse wis- en natuurkundige Daniel Bernoulli (1700-1782) en zijn Franse collega Adhémar Jean Claude Barré de Saint-Venant (1797-1886).

Volgens Jan De Nul kunnen de nieuwe schepen uiteenlopende bagger-, offshore- en installatiewerkzaamheden uitvoeren, zoals het baggeren van sleuven in de zeebodem. Dankzij de deiningcompenserende kraan kunnen beide schepen ook nauwkeurig kabels en umbilicals (navelstrengen) plaatsen, ook in ondiep water. Met een hellende en flexibele valpijp met een diameter van 1800 millimeter kan de bemanning rotsen storten tot zo’n zeshonderd meter waterdiepte. Beide vaartuigen kunnen maximaal 5100 ton rotsen vervoeren.

De twee zusterschepen hebben een totaal dieselvermogen van 6800 kW en beschikken over dynamische positionering (DP2). Er is plaats voor zestig bemanningsleden en overige opvarenden. De multipurpose schepen zijn 96 meter lang, 22 meter breed. De vaarsnelheid bedraagt 11,5 knopen.

AVIC Weihai bezit naast een scheepshelling (50.000 dwt) ook twee droogdrokken voor schepen tot 100.000 dwt. De scheepwerf heeft de afgelopen jaren diverse bulkcarriers en containerschepen gebouwd voor reders in onder andere Nederland, Duitsland, Griekenland, Canada en Japan.

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van Maritiem Nederland.

Abonneer je nu!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Bent u nog niet bekend met Maritiem Nederland? Vraag dan hier uw proefabonnement aan!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Word ook abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Sluit nu een abonnement af

Partners Maritiem Nederland