Tewaterlating eerste LNG aangedreven sleephopperzuiger | Maritiem Nederland
Nieuws
De tewaterlating van de eerste LNG sleephopperzuiger bij IHC in Kinderdijk. Foto: IHC

Tewaterlating eerste LNG aangedreven sleephopperzuigerJan Spoelstra | woensdag 7 december 2016
Scheepsbouw, Baggeren

Op 3 december is de eerste LNG aangedreven sleephopperzuiger te water gelaten bij de werf van Koninklijke IHC in Kinderdijk.

De officiële doopplechtigheid van het baggerschip de ‘Minerva’ voor de Belgische baggeraar DEME zal dit voorjaar in Zeebrugge plaatsvinden.

Al in 2012 verkende IHC de mogelijkheden om baggerschepen aan te drijven met vloeibaar aardgas. Dat resulteerde in een ontwerp waar IHC op door kon ontwikkelen toen DEME begon met de aanbesteding voor twee LNG aangedreven sleephopperzuigers.

De schepen zijn voorzien van dual-fuel motoren (diesel en LNG). Het baggerschip heeft een ‘Green Passport’ en een ‘Clean Design’ notatie, waarmee het ruimschoots voldoet aan de strengste internationale emissie-eisen. Het schip voldoet tevens aan de eisen voor een uitgesteld droogdoksysteem. Schepen die onder dit speciale programma vallen, krijgen een maximum droogdokinterval van 7,5 jaar (in plaats van de gebruikelijke vijf jaar) door bepaalde bezoeken aan een droogdok te vervangen door inspecties in het water.

Het schip is 83,5 meter lang, 18 meter breed, heeft een diepgang van 6,8 meter en een beuninhoud van 3.500 kubieke meter. De bemanning van het schip telt straks veertien koppen en de dual-fuel motoren zorgen voor een snelheid van 12 knopen.

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van Maritiem Nederland.

Abonneer je nu!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Bent u nog niet bekend met Maritiem Nederland? Vraag dan hier uw proefabonnement aan!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Word ook abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Sluit nu een abonnement af

Partners Maritiem Nederland