Nieuws
Waddenferry 'Adler Rüm Hart' aan de kade in Harlingen (foto: Thecla Bodewes Shipyards)

Tewaterlating Duitse waddenferry bij Thecla Bodewes

redactie | dinsdag 9 april 2019
Scheepsbouw

Op 8 april is de 250 pax waddenferry 'Adler Rüm Hart' te water gelaten vanaf de werf van Thecla Bodewes in Harlingen.

Met een capaciteit van 250 passagiers en een leeg scheepsgewicht van slechts 78 ton heeft Thecla Bodewes Shipyards, in samenwerking met Conoship, kan de waddenferry zeer zuinig varen. Het lage gewicht van het schip en de optimale rompvorm zorgen ervoor dat dit schip genoeg heeft aan zuinige motoren met een laag vermogen om haar maximale snelheid van 18 knopen te bereiken.

De bouw van 34 m lange en 11 m brede schip is snel gegaan. In december vorig jaar kwam het door Bloemsma geleverde casco aan in Harlingen. Met nog een paar weken te gaan komt de totale afbouwtijd op slechts vijf maanden. De komende weken wordt het schip 'in bedrijf gesteld', waarna de proefvaarten plaats zullen vinden. Na de proefvaarten zal opdrachtgever Wyker Dampfschiffs-Reederei Föhr-Amrum (WDR) het schip onmiddellijk in gebruik nemen voor het vervoeren van passagiers van en naar de noordelijke Duitse Wadden.

Hoofdbrekens

Naast de geringe bouwtijd heeft ook het geringe ontwerpgewicht van het schip voor de nodige hoofdbrekens gezorgd. Project engineer Jouwert Turkstra: “We hebben alles wat aan boord ging met een weegschaal moeten wegen, dit was voor alle werknemers iets nieuws. Nu we het schip hebben gewogen en het gewicht nagenoeg gelijk is aan het ontwerp gewicht, kunnen we stellen dat we deze uitdaging goed hebben doorstaan.”

Noord-Friese wadden

Opdrachtgever WDR onderhoudt veerdiensten met zes veerboten van Schleswig Holstein naar de Noord-Friese Waddeneilanden, van Dagebüll naar Föhr en Amrum en van Schüttsiel naar Hooge en Langeness.

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van Maritiem Nederland.

Abonneer je nu!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Bent u nog niet bekend met Maritiem Nederland? Vraag dan hier uw proefabonnement aan!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Word ook abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Sluit nu een abonnement af

Partners Maritiem Nederland