TES start grootschalige recycling lithium-ion batterijen | Maritiem Nederland
Nieuws

TES start grootschalige recycling lithium-ion batterijen

redactie | dinsdag 6 juli 2021
Havenbedrijf Rotterdam, MET Event

Het wereldwijd actieve recyclingbedrijf TES gaat in de haven van Rotterdam batterijen van elektrische voertuigen recyclen. Het bedrijf huurt aan de Elbeweg een terrein van 10.000 m2 met een loods van 2.000 m2 van het Havenbedrijf Rotterdam, en kan desgewenst nog uitbreiden tot 40.000 m2. Eind 2022 moet de fabriek, de eerste in Nederland voor de recycling van lithium-ion batterijen, operationeel zijn. 

Het Havenbedrijf Rotterdam werkt samen met bedrijven zoals TES om circulaire hubs voor plastics, batterijen en bouwmaterialen te ontwikkelen in Rotterdam. Op deze manier gaan economische ontwikkeling en werkgelegenheid hand in hand met de energietransitie en het creëren van een circulaire economie.

Circulaire industrie

"We werken toe naar een CO2-neutrale haven en industrie in 2050, willen de industrie ook meer circulair maken", zegt CEO Allard Castelein van het havenbedrijf. "Daarom zijn we niet alleen actief met projecten op het gebied van waterstof en CO2-transport en -opslag, maar willen we ook voortgang boeken met circulaire productieprocessen. Het project van TES wordt mogelijk de grootste Europese installatie voor de recycling van batterijen van elektrische auto’s.”

TES heeft de ambitie om in de Rotterdamse haven een state-of-the-art locatie in Europa neer te zetten voor de recycling van batterijen, zegt Thomas Holberg, global vice president of battery operations van het recyclingbedrijf. "Als we straks operationeel zijn hebben we de capaciteit om jaarlijks 10.000 ton materiaal te verwerken, gericht op het herwinnen van nikkel, kobalt en lithium als grondstof voor het maken van nieuwe batterijen.”

Meer dan 90 procent herwinbaar

In maart opende TES een moderne fabriek voor recycling van lithium batterijen in Singapore, de eerste in zijn soort in Zuidoost-Azië. Meer dan 90 procent van de nikkel, lithium en kobalt in gebruikte batterijen blijkt herwinbaar te zijn met een zuiverheidsgraad van bijna 99 procent. Daarmee zijn ze geschikt voor het maken van nieuwe batterijen. TES wil vergelijkbare technologie in Rotterdam toepassen.

Partners Maritiem Nederland