Terneuzen krijgt een nieuwe grote sluis | Maritiem Nederland
Nieuws

Terneuzen krijgt een nieuwe grote sluisRedactie | woensdag 11 februari 2015
Havens

Nederland en Vlaanderen hebben op 5 februari een verdrag ondertekend om een nieuwe sluis aan te leggen in Terneuzen. Hierdoor wordt de haven van Gent bereikbaar voor grotere schepen.

De bouw van de sluis kost naar verwachting 920 miljoen euro. Nederland draagt hier 155 miljoen euro aan bij. Hiervan neemt de Zeeuwse regio 10 miljoen euro voor haar rekening. Vlaanderen betaalt de overige kosten. De sluis moet in 2021 klaar zijn.

Het sluiscomplex in Terneuzen omvat drie sluizen. De oudste is de Middensluis. Deze zal gesloopt worden om plaats te maken voor de nieuwe sluis en de vaargeul hier naar toe. De huidige Oostsluis en Westsluis blijven bestaan. De eerste wordt vooral gebruikt door de binnenvaart. De Westsluis is met 290 bij 40 meter momenteel de grootste. In 2013 passeerden 65.000 schepen de sluizen. De nieuwe sluis zal 427x55 meter groot worden. Dit zijn dezelfde maten als de nieuwe sluizen van het Panamakanaal. De diepte wordt 16 meter, wat 3,5 meter meer is dan de Westsluis. De grootste schepen die naar Gent kunnen varen hebben een laadvermogen van 80.000 ton. Dat zal 150.000 ton worden.

Het kanaal van Gent naar Terneuzen moet deze schepen uiteraard ook kunnen accommoderen. Het moet daarom verdiept worden, terwijl de breedte wordt opgevoerd van zo’n 140 meter tot gemiddeld 200 meter. Dit vergt een investering van 360 miljoen euro. Nog meer geld is nodig voor het vervangen van bruggen in Sluiskil, Sas van Gent en de Vlaamse plaats Zelzate. Verder moet er in Zelzate een tunnel worden vervangen, omdat de huidige niet diep genoeg ligt. Met deze vier infrastructurele werken is nog eens 567 miljoen euro gemoeid. Nederland zal 15 procent betalen van de kosten van de kanaalverbreding met een maximum van 150 miljoen euro.

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van Maritiem Nederland.

Abonneer je nu!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Bent u nog niet bekend met Maritiem Nederland? Vraag dan hier uw proefabonnement aan!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Word ook abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Sluit nu een abonnement af

Partners Maritiem Nederland