Te weinig armslag voor topsectoren | Maritiem Nederland
Nieuws
Goof Hamers

Te weinig armslag voor topsectorenDe maritieme sector is tevreden over de capabele mensen bij Economische Zaken, maar het ministerie krijgt te weinig armslag van de politiek om te investeren in waar we allemaal van moeten eten: onze economie.

IHC Merwede CEO Goof Hamers uitte tijdens het Dutch Maritime Industry-congres niet mis te verstane kritiek op het topsectorenbeleid. “Het ministerie van Economische Zaken krijgt te weinig armslag van de Nederlandse politiek. In de afgelopen jaren is het ministerie van EZ afgebrokkeld tot het kleinste ministerie, terwijl onze economie uiteindelijk hetgene is waar we allemaal van moeten eten.”
Daarnaast worden er geen keuzes gemaakt. Hamers: “De overheid heeft onze economie opgesplitst in tien sectoren, ze zijn vervolgens de banken en amusementssector vergeten, en dat worden dan onze topsectoren genoemd. Als er vervolgens weinig geld beschikbaar is, dat je ook nog eens moet verdelen onder onze vrijwel gehele economie, dan blijft er per sector weinig stimulans over voor extra innovatie.”
Het maritieme cluster zou zelf echter ook meer kunnen doen aan innovatie. IHC Merwede is altijd heel open over hun financiële situatie. Zo ging het bedrijf met lichte groeicijfers door de crisis heen. Hamers deelde tijdens het congres zijn klanten op in twee extremen. “Sommige klanten zien onze goede cijfers en zeggen vervolgens dat ze niet goed met ons onderhandelen, want wij verdienen geld aan ze.” Deze negatieve benadering noemt de IHC-topman pie sharing. “Daarnaast zijn er ook klanten die het juist fijn vinden dat het goed met ons gaat, die vervolgens met ons om de tafel gaan zitten omdat we budget hebben om innovaties door te voeren, om nieuwe R&D trajecten te starten en om nieuwe markten te ontwikkelen.” Uiteraard heeft deze laatste benadering Hamers’ voorkeur, maar hij ziet dit te weinig in het maritieme cluster.
Tot slot riep Goof Hamers op tot meer collectieve verantwoordelijkheid voor de supply chain. “Elk stukje equipment dat van wezenlijk belang is voor het functioneren van een complex bagger- of offshoreschip willen we in eigen beheer hebben. De maritieme sector zou een voorbeeld kunnen nemen aan de high tech of de luchtvaartindustrie.” Hamers werkte eerder tenslotte bij chipmachinefabrikant ASML en Fokker. “ Bij ASML zijn de belangrijkste toeleveranciers tevens aandeelhouder. Ook is de luchtvaartindustrie heel wonderlijk. Airbus levert door een samenwerking tussen 10.000 toeleveranciers iedere zes uur een vliegtuig op.” 

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van Maritiem Nederland.

Abonneer je nu!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Bent u nog niet bekend met Maritiem Nederland? Vraag dan hier uw proefabonnement aan!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Word ook abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Sluit nu een abonnement af

Partners Maritiem Nederland