Monitoring- en DPT-systeem RH Marine voor Ecodelta | Maritiem Nederland
Nieuws
De 'Ecodelta' van Van der Kamp is het eerste Nederlandse baggerschip op LNG (foto: RH Marine)

Monitoring- en DPT-systeem RH Marine voor Ecodelta

redactie | woensdag 24 april 2019
Toeleveranciers

Een Alarm Monitoring Systeem (AMS) en Dynamisch Positionering en Tracking controlesysteem (DPT) van maritieme systeemintegrator RH Marine houden het op LNG varende baggerschip 'Ecodelta' veilig en op de juiste positie.

De sleephopperzuiger van Bagger- en Aannemingsmaatschappij Van der Kamp houdt de havenbekkens van Rotterdam en de Eemshaven op diepte. Het schip beschikt over vier dual-fuel motoren en een boordnet gasmotor. Alle aandrijvingen worden gedaan door vier elektromotoren.

Om onder klasse te kunnen varen heeft de Ecodelta een alarmering- en monitoringsysteem nodig. Daarvoor liet Van der Kamp het schip uitrusten met AMS van RH Marine. Via sensoren bewaakt dit systeem alle operationele systemen aan boord, van voorstuwing tot baggerwerk. Het kan gemonitord en uitgelezen worden op schermen van RH Marine in de lessenaar in de stuurhut, maar ook in de engine control room van de machinekamer en op andere werkstations.

"Voor Van der Kamp is het vooral belangrijk dat onze systemen open systemen zijn die het makkelijk kan integreren met zijn eigen systemen aan boord”, zegt accountmanager Bart Lamme van RH Marine.

Precisie baggeren

Het DPT-systeem van RH Marine kan het baggerschip op positie houden, maar de Ecodelta kan er ook langzaam een uitgestippelde koers mee varen tijdens het baggeren. "Baggeren werd in het verleden gedaan middels een normale autopilot, waarbij de snelheid constant moest worden gehouden door handbesturing. De reden voor Van der Kamp om het DPT-systeem aan te schaffen is dat er in de toekomst wellicht opdrachten komen voor precisie baggeren of storten. Het schip moet dan nauwkeuriger op zijn plek kunnen liggen”, legt consultant Ehab El Amam van RH Marine uit.

Omdat de Ecodelta vol of leeg kan zijn en dus meer of minder diep in het water ligt, is het DPT een adaptief systeem dat het regelgedrag automatisch aanpast aan de diepte van het schip.

RH Marine heeft het personeel aan boord getraind om met de systemen te werken. "Wij gaan uit van het hoofdproces van het schip, wat voor operationeel support daarvoor nodig is en hoe onze systemen hieraankunnen bijdragen. Dat is onze filosofie”, aldus Lamme en El Amam.

Partners Maritiem Nederland