Symposium 'William Froude' | Maritiem Nederland
Nieuws

Symposium 'William Froude'Felix Huizinga | dinsdag 12 december 2006

Op de woelige baren van maritieme innovatie

Sneller, veiliger, goedkoper en concurrerender zijn de sleutelwoorden in de maritieme wereld van nu. Ze stonden waarschijnlijk op het spiekbriefje van het Scheepskundig Gezelschap ‘William Froude’ toen het zich om de tafel schaarde om het symposium Sailing the waves of innovation samen te stellen. Een serie boeiende lezingen vormde de oogst.

 

Studievereniging William Froude had zich geen groter held kunnen wensen dan haar naamgever. Froude was een van de eersten die betrouwbare wetten formuleerde over de weerstand die water aan schepen biedt. Ook kon de Britse wetenschapper en waterbouwkundige de stabiliteit van schepen berekenen. Met de gekozen locatie, het Scheepvaart en Transport College (STC) op de Rotterdamse Lloydpier, was aan alle voorwaarden voor een succesvol symposium voldaan.

 

TweedeKamer-lid Roland Kortenhorst (CDA) zat de bijeenkomst op 17 november voor. Hij bleek een uitstekende loods voor de reis langs de klippen die de ondertitel van het symposium zo treffend verwoordde: A journey along the frontiers of maritime technology.

 

Minder bureaucratie

Guido Biessen opende de rij sprekers en bracht het regeringsbeleid rond maritieme innovatie over het voetlicht. De direc- teur Industrie en Diensten van het Directoraat-Generaal voor Ondernemen en Innovatie van het ministerie van Economische Zaken maakte duidelijk dat de aanpak uit de jaren zeventig en tachtig definitief tot het verleden behoort. In de regeringsnota Hart voor Industrie (2004) werd onderkend dat innovatie een belangrijke factor is voor industriële groei. Minder bureaucratie, meer research & development en publieke investeringen zijn hierbij de trefwoorden. Ook is er een garantiefonds voor de scheepsbouw in het leven geroepen dat de gang naar banken eenvoudiger moet maken. In de speerpunten staat ‘water’ na hightech op een tweede plaats. Voor een maritiem innovatieprogramma dat begin 2007 start, staat 60 miljoen in de boeken.

 

Wiard Leenders, projectmanager en hoofdingenieur bij Airborne Composites, houdt zich bezig met schroeven en aandrijvingen van kunststof. Een schroef van composiet biedt vele voordelen. Door bladconstructie en verschillende looprichtingen van vezels ontstaat een ideale combinatie tussen veerkracht en stijfheid. Een andere toepassing, de kunststof aandrijving, zorgt voor minder trillingen en aanzienlijk gereduceerde geluidsoverlast. En dat is leuk voor een jacht van pakweg tachtig miljoen. Kunststof is goedkoper, lichter en onder de waterlijn makkelijker te vervangen. Er zijn intussen al drie van zulke schroeven geproduceerd en geplaatst. Nu nog uitsluitend bij jachten maar straks zijn Rijnpassagiersschepen, researchschepen, kustwacht en marine ook kandidaten.

 

Spektakel

Ronduit spectaculair was de presentatie van twee Argentijnse jachtontwerpers die de allernieuwste methodes aanwenden om jachten sneller, wendbaarder en stabieler te maken. Joan Kouyoumdjian en Rodrigo Azcueta ontmoetten elkaar enige jaren geleden in Nieuw-Zeeland tijdens de America’s Cup. Die ontmoeting legde de basis voor een hechte samenwerking, waarbij Computational Fluid Dynamics (CFD) hun specialiteit is. CFD is de gedigitaliseerde methode om stromingen te analyseren en op basis daarvan oplossingen te leveren. In fraaie animaties en letterlijk spetterende beelden over de laatste Volvo Ocean Race, toonden beiden aan hoe hun ontwerp en advieswerk mede tot dat succes hebben geleid. Een opgetogen dagvoorzitter roemde het Argentijnse tweetal en noemde ze in één adem met Prinses Maxima.

 

Na de lunch namen twee scheepsbouwkundig ingenieurs het woord: Marco Beenen en Mark Selhorst; beiden zijn werkzaam voor Gusto BV. Zij lieten hun licht schijnen over de eisen die winning, opslag en transport van Liquid Natural Gas (LNG) offshore met zich meebrengt (zie ook pag. 36 en verder/red).

 

Rob Grin, projectmanager bij het MARIN (Maritime Research Institute Netherlands) in Wageningen, besloot het symposium met een lezing over simulaties in de scheepvaart, waardoor scheepsonderhoud voorspelbaar wordt en het economisch gedrag van een vaartuig in kaart is te brengen.

 

Hierna sloot de voorzitter de vergadering. Het reusachtige gordijn aan de lange zijde van de congreszaal opende zich en door de glaswand erachter wierpen we een blik op het majestueuze uitzicht van de Rotterdamse haven. En even keken we recht de toekomst in.

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van Maritiem Nederland.

Abonneer je nu!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Bent u nog niet bekend met Maritiem Nederland? Vraag dan hier uw proefabonnement aan!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Word ook abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Sluit nu een abonnement af

Partners Maritiem Nederland