Svanen begint met installatie fundaties Kriegers Flak | Maritiem Nederland
Nieuws
Installatiehefschip Svanen zette eerder deze maand koers van Vlissingen naar Kriegers Flak.

Svanen begint met installatie fundaties Kriegers FlakRedactie | maandag 11 mei 2020
Offshore Wind

Van Oord's installatiehefschip Svanen is aangekomen bij het Deense offshore windpark Kriegers Flak in de Oostzee. De Svanen begint daar met de installatie van de fundaties voor het windpark.

Van Oord heeft met Vattenfall een contract getekend voor het transport en de installatie van de fundaties voor het windpark Kriegers Flak. De maritieme aannemer gaat de 72 monopiles en transitiestukken voor het windpark installeren. Met een productiecapaciteit van ruim 600 MW wordt Kriegers Flak het grootste offshore windpark van Denemarken. In 2021 moet het volledig operationeel zijn. Kriegers Flak wordt aangelegd in de Oostzee, op een afstand variërend van 15 tot 40 kilometer uit de Deense kust.

Drijvend transport

De tot 800 ton zware monopiles worden vanuit het Duitse Rostock drijvend rechtstreeks naar de projectlocatie getransporteerd. De aanvoer van transitiestukken vindt plaats per schip vanuit het Deense Aalborg. Een geluidsreductiesysteem gaat de geluidsoverlast als gevolg van het heien van de monopiles tegen. Afgelopen maand is Van Oord's valpijpschip Bravenes begonnen met het aanbrengen van de zeebodembescherming.

Terugkeer naar Oostzee

Tot nu toe heeft hefschip Svanen verspreid over Europa al ruim 650 fundaties geïnstalleerd, waarvan het overgrote deel van de monopiles in de Oostzee. Onder meer bij de projecten Anholt, Baltic 2 en Arkona. Naar verwachting komen er in de nabije toekomst nog meer windparkprojecten in de Oostzee bij.

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van Maritiem Nederland.

Abonneer je nu!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Bent u nog niet bekend met Maritiem Nederland? Vraag dan hier uw proefabonnement aan!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Word ook abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Sluit nu een abonnement af

Partners Maritiem Nederland