Superjachten vaker onder Nederlandse vlag | Maritiem Nederland
Nieuws
Het door Feadship gebouwde hybride megajacht Savannah (83,5 x 12,5m). Foto: Feadship

Superjachten vaker onder Nederlandse vlagJan Spoelstra | donderdag 24 november 2016
Scheepsbouw, Jachtbouw & Watersport

Als het aan Hiswa Vereniging ligt moeten megajachten niet alleen in Nederland gebouwd worden, maar moeten ze ook vaker onder Nederlandse vlag varen.

Nederland heeft wereldwijd een koppositie als het gaat om de bouw van luxe megajachten, maar de schepen varen vaak onder andere vlaggenstaten dan de Nederlandse, bemanningszaken worden vaak in het buitenland geregeld en ook voor onderhoud komen jachteigenaren vaak bij buitenlandse partijen uit. Dat moet anders en daartoe gaf minister Melanie Schultz van Haegen (I&M) op de METS beurs het startschot voor het initiatief 'Flying the dutch flag on superyachts'.

'Flying the Dutch flag' omvat een aantrekkelijke wettelijke regeling voor vanuit Nederland commercieel geeëxploiteerde superjachten. HISWA Vereniging maakte zich als brancheorganisatie van de (super)jachtbouw en watersportindustrie – samen met KVNR en Havenbedrijf Amsterdam - hard om deze regeling voor elkaar te krijgen.

In haar speech benadrukte de minister de inzet van HISWA Vereniging. Volgens de minister toont HISWA ambitie, lef en ondernemingszin met dit Commercial Cruising Vessel-project. Het project moet tot meer werkgelegenheid leiden voor onze megajacht- en aanplalende industrieën.

De randvoorwaarden voor het project zijn inmiddels rond, zoals heldere fiscale afspraken, implementatie van internationale technische regelgeving in de Nederlandse schepenwet en acceptatie van de internationale MCA-certificering voor bemanningen. HISWA Vereniging rolt in 2017 het project verder uit en hoopt daarmee de service-industrie rond superjachten daadwerkelijk naar ons land te halen.

Over het project

Flying the Dutch flag on superyachts omvat ‘one stop shop’ voor het bouwen, registreren en bemannen van een superjacht. Het transparante en complete servicepakket neemt jachtmanagers en bouwbegeleiders veel onnodige rompslomp uit handen. Met Flying the Dutch flag wordt het managen van een superjacht op een hoger niveau getild. Varen onder de Nederlandse vlag staat internationaal bekend als betrouwbaar, professioneel en veilig.

Maar liefst 10% van de aanschafwaarde van een superjacht wordt volgens Hiswa besteed aan het in de running houden van een jacht. Denk aan registratie, fiscale issues en bemanning. Een superjacht is te beschouwen als een bedrijf: er werkt personeel, er worden materialen ingekocht en de papieren moeten in orde zijn. Met de aantrekkelijke service van Flying the Dutch flag wordt dit traject veel eenvoudiger, transparanter en veiliger.

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van Maritiem Nederland.

Abonneer je nu!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Bent u nog niet bekend met Maritiem Nederland? Vraag dan hier uw proefabonnement aan!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Word ook abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Sluit nu een abonnement af

Partners Maritiem Nederland