Superjacht Aquamarine van Heesen zet nieuwe maatstaf | Maritiem Nederland
Nieuws
Artist impression van YN 18950 Aquamarine (foto: Heesen Yachts)

Superjacht Aquamarine van Heesen zet nieuwe maatstafredactie | dinsdag 26 februari 2019
Jachtbouw & Watersport

Heesen Yachts is begonnen aan de bouw van projectnummer YN 18950. De Aquamarine is het eerste snelvarende, geheel in aluminium gebouwde motorjacht van de nieuwe 5000 Aluminium-klasse. Met een uitgekiende rompvorm en een katalytisch filter aan boord is de Aquamarine het eerste motorjacht onder de 500 GT dat voldoet aan de IMO tier III-regelgeving.

De Aquamarine heeft een nieuwe rompvorm dat in eigen huis is ontwikkeld in samenwerking met Van Oossanen Naval Architects. De nieuwe romp zorgt voor een 12 procent hogere efficiency. De ontwerpers bereikten dit resultaat door de spiegel omhoog te brengen en deze slanker te maken. Daarnaast werden de schroeftunnels in de romp geïncorporeerd. Dit betekent dat de 5000 Aluminium-klasse beschikt over verhoogde schroeven die op hun beurt de diepgang beperken tot slechts 2,15 m. De Aquamarine vaart met een topsnelheid

De geoptimaliseerde romp maakt het mogelijk MTU's nieuwe 'groene' motoren van het type 16V5000M65L (van elk 3433 pk) te monteren. Deze motoren kunnen worden gekoppeld aan een SCR-filter (Selective Catalythic Reduction) dat de NOx-emissies reduceert. Hiermee is de 50 m lange Aquamarine als eerste snelvarende motorjacht onder de 500 GT volledig IMO tier III-compliant.

Voor het exterieur design tekende Omega Architects. Het verhoogde achterdek – compleet met zonneschermen – biedt ruimte voor een tender garage op volledige hoogte mogelijk. Deze fungeert tevens als een (luxe) strandclub die aansluit op het vlakke zwemplatform, waardoor gasten dicht bij het water kunnen komen. Om de strakke profiellijn van het schip te behouden, wordt de reddingsboot opgeborgen onder een luik voor het stuurhuis.

YN 18950 Aquamarine wordt gebouwd op de werf in Oss. Afleverdatum van het jacht is januari 2021.

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van Maritiem Nederland.

Abonneer je nu!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Bent u nog niet bekend met Maritiem Nederland? Vraag dan hier uw proefabonnement aan!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Word ook abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Sluit nu een abonnement af

Partners Maritiem Nederland