Superscheepswerkers in aantocht | Maritiem Nederland
Nieuws

Superscheepswerkers in aantochtThomas van de Sandt | woensdag 13 augustus 2014
Scheepsbouw, Arbeidsmarkt

Door het gebruik van slimme robotica is het voor scheepswerkers in de toekomst mogelijk om met geringe krachtsinspanningen extreem zware lasten nauwkeurig op hun plaats te leggen.

Scheepswerkers die stukken metaal van 100 kg of meer tillen alsof het niks is; met het exoskelet van Daewoo Shipbuilding and Marine Engineering kan dat al snel dagelijkse praktijk worden. De medewerker van de werf klimt in het exoskelet dat al zijn bewegingen niet alleen volgt, maar ook versterkt. De Koreaanse scheepsbouwer testte een prototype van dit hulpmiddel met succes op een werf in zijn thuisbasis Geoje, zo meldt New Scientist.

De scheepswerkers voelen het gewicht van het 28 kg wegende skelet niet, omdat deze zichzelf omhoog houdt en de bewegingen van de gebruiker volgt. De batterij kan het systeem van hydraulische gewrichten en elektromotoren 3 uur lang van stroom voorzien. Frames voor specifieke taken, waaronder het liften van zware objecten tot ver boven het hoofd, kunnen op het exoskelet worden bevestigd.

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van Maritiem Nederland.

Abonneer je nu!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Bent u nog niet bekend met Maritiem Nederland? Vraag dan hier uw proefabonnement aan!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Word ook abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Sluit nu een abonnement af

Partners Maritiem Nederland