Suezkanaal wordt verbreed | Maritiem Nederland
Nieuws
Een bulkcarrier nadert de Friendship Bridge in het Suezkanaal. Foto: Aashay Baindur

Suezkanaal wordt verbreed

Jan van den Berg | dinsdag 2 september 2014
Zeevaart, Grote kanalen

Niet het formaat van de schepen, maar het aantal schepen dat door het Suezkanaal vaart lijkt het maximum te hebben bereikt.

Egypte wil de capaciteit van het Suezkanaal fors uitbreiden. Het gaat niet zozeer om de maximale omvang van de schepen, maar om het aantal schepen. Nu gaan er jaarlijks zo’n 17.000 schepen doorheen. Dat moet over vijf jaar het dubbele zijn.

De verbreding heeft betrekking op ruim een derde van het 193 km lange kanaal. Over een lengte van 35 km wordt het kanaal verbreed. Verder wordt een parallel kanaal van 37 km lengte gegraven. De kosten bedragen drie miljard euro. Dit lijkt een rendabele investering. De jaarlijkse inkomsten uit het kanaal zijn ongeveer dit bedrag. Varen er over vijf jaar meer schepen doorheen, dan stijgen de inkomsten navenant.

Als gevolg van de uitbreiding zal er meer verkeer in beide richtingen tegelijk mogelijk zijn. Dat is nu beperkt, omdat grote schepen elkaar niet kunnen passeren. Schepen mogen het kanaal alleen op vastgestelde tijden in konvooien door varen. Dit leidt volgens de Koninklijke Vereniging van Nederlandse Reders tot lange wachttijden, die lopen nu vaak op tot een halve dag. Dat kan straks worden teruggebracht tot een paar uur.

Partners Maritiem Nederland