Succesvolle tewaterlating Jun Yang 1 na zware week voor IHC | Maritiem Nederland
Nieuws
Foto: IHC

Succesvolle tewaterlating Jun Yang 1 na zware week voor IHC

Vlekkeloos gleed de 'Jun Yang 1' afgelopen zaterdagmorgen in Kinderdijk het water van de Noord in, nadat de scheepsbouwer een zware week beleefde met ontevreden vakbonden die dreigden de tewaterlating te blokkeren.

Met een beuninhoud van maximaal 21.028 m³ is dit de grootste hopperzuiger die scheepsbouwer IHC tot nog toe voor de Chinese baggermaatschappij GDC (CCCC Guangzhou Dredging Co.), die al veertig jaar klant is, mag bouwen. Na de geplande oplevering in juli volgend jaar zal het ook gelijk het grootste en daarmee het vlaggenschip van GDC zijn.

De Jun Yang 1 (167,5 x 31 m) heeft een diepgang van 8,75 meter en wordt uitgerust met twee zuigbuizen waarmee tot 90 meter diep kan worden gebaggerd. Het draagvermogen bedraagt  31.500 ton en in geladen toestand moet het schip een snelheid van 16,3 knopen kunnen halen. Aan boord is accommodatie voor 31 bemanningsleden.

Voor IHC is het na de 'Vox Máxima' voor Van Oord en de 'Congo River' voor DEME het in grootte derde baggerschip van de afgelopen zeven jaar. IHC heeft al jaren een werf in China maar GDC wilde het schip beslist in Nederland gebouwd hebben. De Chinezen hopen met de kwaliteit van IHC hun concurrentiekracht te versterken tegenover de grote vier, DEME, Boskalis, Van Oord en Jan De Nul, die tot nog toe de wereldwijde baggermarkt beheersen.

Het project voor de bouw van de Jun Yang 1 begon al in 2008 en het uiteindelijke definitieve contract is in 2012 gesloten. Daaraan gingen zware onderhandelingen vooraf, vooral over de kosten, omdat door de malaise in de wereldwijde scheepsbouw het bouwen in Nederland relatief erg duur is geworden. “Het zijn zware tijden in onze industrie”, sprak IHC’s CEO Bram Roelse ter gelegenheid van de tewaterlating.

Blamage voorkomen

Daar komt nog eens bij dat IHC afgelopen week onder zware druk stond van de vakbonden om met extra geld over de brug te komen voor de afvloeiing van de in totaal 1127 werknemers (waarvan 487 vaste banen) die de scheepsbouwer kwijt moet. De vakbonden dreigden de tewaterlating te zullen blokkeren waardoor ook hooggeplaatste bestuurders van de Chinese opdrachtgevers afgelopen zaterdag verstek lieten gaan. Iets wat afgelopen week op het laatste nippertje is voorkomen door toegeven van IHC. Het niet door kunnen laten gaan zou voor IHC een grote blamage tegenover de Chinese opdrachtgevers betekenen.

Voor IHC is dit des te pijnlijker omdat de scheepsbouwer nu alle mogelijke moeite moet doen om zijn twee (van de oorspronkelijke vier) werven aan het werk te kunnen houden. Door het volledig wegvallen van opdrachten uit de offshore olie- en gasmarkt moet IHC terugvallen op vooral de bouw van baggerschepen. IHC heeft momenteel zestien schepen in opdracht/aanbouw waarmee het nog een jaar vooruit kan. Maar om de kosten te drukken, laat IHC inmiddels al een aanzienlijk deel van deze schepen op buitenlandse partnerwerven bouwen.

Lees ook hoe Maritiem Nederland enkele weken eerder de werf bezocht en berichtte over de bouw van innovatieve sleephopperzuigers.

Partners Maritiem Nederland