Pioneering Spirit vaart uit na succesvolle tests van het hefsysteem | Maritiem Nederland
Nieuws

Pioneering Spirit vaart uit na succesvolle tests van het hefsysteem

Jan Spoelstra | maandag 1 augustus 2016
Offshore, Pioneering Spirit

Allseas heeft succesvolle tests uitgevoerd met het hefsysteem voor offshore platforms aan boord van de Pioneering Spirit. Op zaterdag 6augustus vaart het schip uit voor de eerste tests op zee.

Dat maakte Allseas op 1 augustus bekend, daags voor het schip op de zuidelijke Noordzee een serie proefvaarten gaat maken. De tests op het binnenmeer van Maasvlakte 2 van het zogenaamde single-lift installation/decommissioning and pipelay vessel zijn volgens Allseas goeddeels voltooid.

De twaalf reeds geïnstalleerde balken voor het hefsysteem zijn getest op hun maximale hefvermogen van bijna 3.700 ton per stuk. Een van de laatste tests bestond uit een lift van 14.700 ton waarbij Allseas vier van de 12 balken gelijktijdig belastte.

Het schip is nu in staat om 44.000 ton in één keer te liften. Ter vergelijking: de grootste kraanschepen ter wereld, de werkeilanden van Heerema Marine Contractors, kunnen 14.000 ton tillen.

Wanneer in augustus de tests op volle zee goed verlopen, zet de Pioneering Spirit koers naar Noorwegen, waar het een 13.500 ton wegend productieplatform gaat ontmantelen. Het betreft de 'Yme mobile offshore production unit' (MOPU).

Daarna zal het schip terugkeren naar Rotterdam en dan zal Allseas de laatste vier balken voor het hefsysteem installeren, om zo het schip klaar te stomen voor de eerste echt grote klus in de zomer van 2017, het ontmantelen van de productieplatforms in het Brent olieveld van Shell.

>>> Lees ook het volledige dossier over de Pioneering Spirit en de revolutionaire innovaties van Allseas

Partners Maritiem Nederland