Succesvolle pilot smart maintenance Kreekraksluizen | Maritiem Nederland
Nieuws
Met data uit sensoren en de bediening van de sluis kan Rijkswaterstaat onderhoud op het juiste moment uitvoeren.

Succesvolle pilot smart maintenance KreekraksluizenRedactie | dinsdag 26 januari 2021
Binnenvaart, Smart Maritime Technology

De VolkerWessels bedrijven KWS, VolkerRail en Aquavia hebben de pilot Smart Maintenance Kreekraksluizen voor Rijkswaterstaat afgerond. Het doel van dit programma is de transitie van periodiek naar conditiegestuurd onderhoud met behulp van digitale technologie. Data uit sensoren en vanuit de bediening en besturing van de sluis stellen Rijkswaterstaat in staat om onderhoud precies op het juiste moment uit te voeren.

Om conditiegestuurd onderhoud te kunnen toepassen is informatie over het gedrag en de conditie uit de installaties nodig. Rijkswaterstaat haalt deze data uit het bediening- en besturingssysteem (SCADA) en waar nodig uit aanvullende sensoren. Om deze data te kunnen ontsluiten bouwde VolkerWessels Infrastructuur een ODS (Object Data Service) koppeling die zorgt voor een veilige dataoverdracht.

Vertrouwen als succesfactor

Tijdens de pilot is veel kennis en ervaring opgedaan en zijn diverse monitoringsproducten ontwikkeld die ook in andere projecten toepasbaar zijn. VolkerWessels bouwde hierbij voort op haar jarenlange ervaring en kennis op het gebied van monitoring (van railsystemen). Daarnaast was de intensieve samenwerking met Rijkswaterstaat van grote waarde. Maria Angenent (senior adviseur Vitale Assets) en Ruben Mol (adviseur assetmanagement) van RWS zeggen hierover in een artikel dat in deze pilot de 80/20 regel weer eens is bewezen.

De techniek heeft voor 20 procent het succes bepaald. De overige 80 procent komt volgens Angenent en Mol door de succesvolle samenwerking binnen het pilotteam. "Het vertrouwen dat we elkaar gegund hebben is echt een succesfactor geweest. Daardoor konden we open zijn over onze belangen en tegenslagen die we konden verwachten. Hiermee zijn we tot een beter voorspellend karakter voor de Kreekraksluizen gekomen."

Bredere toepassing

Nu de pilot is afgerond is de monitoring vanaf 1 januari 2021 geïntegreerd in het onderhoudscontract Vaarwegen Zeeuwse Delta dat KWS/Aquavia uitvoert voor Rijkswaterstaat. Het kennisnetwerk blijft in afgeschaalde vorm intact. VolkerWessels zal de opgedane kennis en ervaring gebruiken in lopende en toekomstige projecten. RWS past de kennis onder meer toe in het meerjarenprogramma Groot onderhoud aan remming- en geleidewerken in Zeeland, dat volgens planning dit voorjaar van start gaat.

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van Maritiem Nederland.

Abonneer je nu!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Bent u nog niet bekend met Maritiem Nederland? Vraag dan hier uw proefabonnement aan!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Word ook abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Sluit nu een abonnement af

Partners Maritiem Nederland