Succesvol jaar voor Havenbedrijf Amsterdam | Maritiem Nederland
Nieuws
Overslag van steenkool in de Amerikahaven.

Succesvol jaar voor Havenbedrijf AmsterdamAngelique | woensdag 21 mei 2014
Havens, Havenbedrijf Amsterdam, Jaarcijfers

Havenbedrijf Amsterdam NV heeft een financieel succesvol eerste jaar achter de rug, na de verzelfstandiging op 1 april 2013.De omzet van Havenbedrijf Amsterdam over 2013 bedraagt 143,3 miljoen euro, een omzetstijging van 3 procent ten opzichte van 2012. De overslag in de Amsterdamse haven behaalde vorig jaar een record van 78,5 miljoen ton. De twee belangrijkste inkomstenbronnen voor het Havenbedrijf zijn havengeld en verhuur van terreinen. De inkomsten uit zeehavengeld bedroegen in 2013 bijna 50 miljoen euro, de inkomsten uit binnenhavengeld ruim 6 miljoen euro. Met bijna 75 miljoen euro droegen de inkomsten uit huur, erfpacht en kadegelden voor ruim 52 procent bij aan de totale omzet.

Het aantal schepen dat de havenregio (Velsen, Beverwijk, Zaandam en Amsterdam) bezocht in 2013 bedroeg 7596. Dat is een lichte daling ten opzichte van 2012 (7690), maar de gemiddelde grootte van de schepen nam toe. In totaal bezochten 137 zeecruises Amsterdam, tegenover 144 in 2012. De rivier-cruisemarkt steeg verder met een 1483 bezoeken aan Amsterdam ten opzichte van 1382 een jaar eerder.

President-directeur Dertje Meijer is trots op het resultaat in het eerste jaar als verzelfstandigd havenbedrijf. Volgens Meijer is de groei te danken aan het Amsterdamse havenbedrijfsleven en kijkt het Havenbedrijf positief naar de toekomst, waarbij ze veel mogelijkheden zien om in te spelen op de marktontwikkelingen en om samen te werken en te ondernemen met diverse partners. De verwachting is dat de groei aanhoudt en de resultaten over heel 2014 positief zullen zijn.

Het jaarverslag 2013 is te vinden en te downloaden op www.portofamsterdam.nlAanmelden nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van Maritiem Nederland.

Abonneer je nu!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Bent u nog niet bekend met Maritiem Nederland? Vraag dan hier uw proefabonnement aan!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Word ook abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Sluit nu een abonnement af

Partners Maritiem Nederland